x

Na Baščaršiji predstavljeno 66 primjeraka ``Fiće`` iz svih krajeva Evrope!

Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo danas je bio domaćin prvog po redu Međunarodnog Fiat-Fićo festa.

Ljubitelji legendarnog Fiatovog, a zatim i Zastavinog modela, iz cijele Evrope okupili su se u Sarajevu da proslave njegov 62. rođendan. Prema riječima Fadila Ćerimagića iz Udruženja “Fićo-klub“, koje je organizator manifestacije, Sarajlije i turisti mogli su da vide 66 primjeraka ``fiće``, kojima su vlasnici iz svih krajeva Evrope, najviše iz regiona, stigli na prvi Fiat-fićo fest. Kako kaže vlasnici ``fića`` su pokazali da prva ljubav zaborava nema i da su mnogi od njih nostalgično vezani za svoja vozila, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Automobili su prvo bili izloženi na Baščaršijskom trgu, gdje su privukli veliki broj znatiželjnika. Bilo je tu raznih modela, a jedan od najinteresantnijih je stigao iz Subotice. Riječ je o modelu 600D iz 1961. godine, koji je svojevremeno koristila jugoslovenska milicija.

 

- Idem stalno na old timer ili fićo skupove. Ovo je milicijsko vozilo i naravno da deca najviše vole takva vozila. Svi bi da budu ili vatrogasci ili milicioneri, pa onda bi i svi da se slikaju sa njim. Ovo je model iz 1961. godine 600D Zastava. On se pravio od 1960. do 1962. godine. Slabija je verzija od 18 konja, tako da uz brdo baš neće, ali ako smo stigli iz Subotice, onda znači da je sasvim OK. Može ići do 90 na sat, sve preko je mućenje. Može brže jedino kada se `zalaufa` prema dole, ali onda ne može da stane, jer su kočnice stare -, kazao je za Josip Neis, vlasnik modela iz 1961. godine i dodaje da ne zna koliko je dugo njegovo vozilo koristila milicija.

 
Izvor: Hayat.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.