x

Na IUS-u održana internacionalna konferencija “Bioetika u vremenu genomike i personalizirane terapije”

Internacionalni univerzitet u Sarajevu bio je domaćin i organizator internacionalne konferencije “Bioetika u vremenu genomike i personalizirane terapije”. 

Među prisutnima bili su Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore KS, dr. Amira Redžić, šefica Odsjeka za kulturu – državna agencija za saradnju s UNESCO-om, Indira Munđić, pomoćnica direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje, prorektor vanr. prof. dr. Ali Gursel, doc. dr. Faruk Berat Akcesme, kao i ostali profesori i studenti IUS-a i drugih univerziteta.

 

Konferenciju je otvorila vanr. prof. dr. Sabina Semiz, koja je ujedno bila i predsjednica Organizacionog odbora.

 

Konferencija je obuhvatala pitanja o etičkim principima i zakonima koji su protiv naučnih otkrića u polju medicine i bionžinjeringa. Razvoj u polju prirodnih nauka i tehnologije uveliko je olakšao ljudski život i ponudio nove dijagnostičke i terapijske mogućnosti za ljude širom svijeta, ali trenutni etički i regulatorni okviri nisu u skladu s novim otkrićima i izazovima, posebno po pitanju genomike i personalizirane medicine. 

 

Govornici na konferenciji bili su: 

1. Heidi Howard, Švedska;

2. Bogi Eliasen, Danska;

3. Vojin Rakić, Srbija;

4. Kasim Bajrović, Bosna i Hercegovina.

 

Konferencija se održala u period od 9:30 do 15 sati, a na samom kraju učesnici su imali priliku razmijeniti mišljenja i analizirati zaključke.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.