x

Na Smetovima obilježen Dan ustanka naroda BiH!

Danas je na Smetovima kod Zenice obilježen Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine - 27. juli . Organizator i ovoga puta bio je savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH, bivši SUBNOR Zenica.

Na spomen obilježja poginulim borcima Drugog svjetskog i oslobodilačkog rata 92-95. polaganjem cvijeća odata je počast i iskazano poštovanje. 

 

Cvijeće su položile delegacije: SAiBNOR-a Grada Zenice i Općine Kakanj, SUBNOR-a Zeničko-dobojskog kantona, delegacija Grada i Gradskog vijeća Zenica, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Zenica i Gradska organizacija SDP Zenica. 

 

``U noći 26. na 27. juli 1941. godine donesena je odluka da otpočne napad na Drvar kojeg su bili okupirali Italijani, da bi nedugo potom vlast u Drvaru preuzele ustaše, a jedni i drugi u službi Trećeg Rajha. Ustanak je dignut na poziv Komunističke partije Jugoslavije i druga Tita, jer je okupator primjenio sve metode koje su mu bile na raspolaganju. Širio je mržnju među narodima Bosne i Hercegovine, podsticao sve one koji su mu pomagali u tom prljavom poslu``, kazao je Marinković potpredsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.