x

Na licu postoji opasan trougao u kome nikako ne smijete da cijedite bubuljice!

Cijeđenje bubuljica nikad nije dobro, ali posebno ako se one nalaze u najrizičnijem predjelu lica - oko nosa.

Takozvani ``trougao smrti`` trebalo bi da bude zabranjeno područje za ceđenje, čupanje dlačica ili bilo kakvu iritaciju kože, jer čak i najmanja infekcija može da ostavi ozbiljne posljedice. 

 

Prilikom ceđenja bubuljica, može da dođe do infekcije - jer iza bubuljice ostaje rupica, kroz koju mogu da uđu razne bakterije i da naprave haos. Ali, taj problem najčešće ne predstavlja veliku prijetnju po zdravlje i ostaje lociran samo na koži - osim kada je reč o trouglu smrti. 

 

Na ovaj fenomen je pažnju skenuo popularni dr Mehmet Oz u svojoj TV emisiji prije nekoliko godina, kada je upozorio sve svoje gledaoce da treba dobro da razmisle prije nego što krenu da čupaju dlačice iz nosa. 

 

- Kada cedite ili čupate dlačice u tom delu, u trouglu smrti, rizikujete da infekcija uđe kroz kožu i stigne do vašeg mozga - objasnio je doktor. Prema njegovim riječima, krvni sudovi koji se nalaze oko nosa vode direktno do mozga i sinusa, pa bi bakterija mogla velikom brzinom da se proširi i napravi velike probleme. 

 

On je objasnio da tako može da dođe do tromboze sinusa, ali i do meningitisa ukoliko nismo pažljivi. Prvi put je ovaj dio lica povezan sa kaveroznom trombozom sinusa 1852. godine, a istraživanje je 1937. godine pokazalo da je čak 61 odsto slučajeva tromboze sinusa prouzrokovano zapuštenim zapaljenjem folikula dlake na gornjem delu lica. 

 

Zahvaljujući antibioticima, ova bolest je postala izuzetno rijetka, ali i dalje je veoma opasna i može da dovede do najgoreg ishoda.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.