x

Na prodaju prototip Lotus M90, vlasnik traži 86.000 dolara!

Nakon što je preminuo 1982. godine, osnivač i direktor kompanije Lotus Colin Chapman je iza sebe ostavio dva nova sportska automobila, a jedan od njih je sada ponuđen na prodaju.

Prototip s oznakom M90, odnosno Lotos Toyota X100, kako je bio poznat kasnije, trebao je postati novi Elan, no, roadster oštrog dizajna nije doživio serijsku proizvodnju. Chapmanova smrt i finansijski problemi su značili kraj ovog projekta.

 

Sada, više od 30 godina kasnije, automobil je ponuđen na prodaju. U potpunosti je restauriran te je legalan za cestovnu vožnju, a vlasnik iz Teksasa traži 86.000 dolara.

 

Iako je prototip posudio mnogo Toyotinih komponenti, uključujući 1,6-litarski motor s turbopunjačem, petostepeni manuelni mjenjač i ovjes, M90 je bio istinski Lotusov proizvod. Motor razvija 123 KS, a automobil je težak 895 kg.

 

Automobil je dugo bio parkiran te je prešao svega 2.011 km. Karoserija je obojena u srebreno-sivu boju, a unutrašnjost je presvučena crveno-sivom tkaninom i kožom. U savršenom je stanju, a posjeduje i originalni krov koji se može ukloniti.

 

Vlasnik uz automobil daje i mnogo rezervnih dijelova te kompletnu dokumentaciju koja je dokaz autentičnosti.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.