x

Na putu do Praga obavezno stanite u nadrealno lijepi Češki Krumlov!

U romantičnoj šetnji gradom čiji centar ispunjava šum rijeke i koji je okružen prekrasnim dvorcem i njegovim zidinama možete uživati u živopisnim kućicama, dućanima i kafićima...

Češki Krumlov grad je u pokrajini Južna Češka koji leži na rijeci Vltavi. Mali srednjovjekovni grad, zbog svog mirnog razvoja tijekom pet stoljeća, ostao je netaknut. Sagrađen oko dvorca iz 13. stoljeća s gotičkim, renesansnim, baroknim elementima diči se ljepotom i 1992. upisuje na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Po čemu je Češki Krumlov tako poseban?

Cijela Češka obiluje raznoraznim dvorcima, a dvorac Krumlov u Češkom Krumlovudominira i ističe se veličinom. Riječ je o drugom najvećem dvorcu u državi, što je neobično veliko naspram ovog gradića. Veći je od njega samo praški dvorac Hradčany.

Prati tok rijeke, prema čemu su grad i dvorac dobili ime – korijen riječi dolazi iz latinskog castrum crumnau, što znači `mjesto koje je na neravnoj livadi`. Među zanimljivijim je dijelovima barokno kazalište u dvorcu, jedno od rijetkih potpuno sačuvanih takvih kazališta s originalnim dijelovima i najstarije sačuvano u Europi. U krugu dvorca nalazi se ogroman vrt u stilu rokokoa. Most (Na Plašti), koji vas dočeka na ulazu u grad i već u početku iznenadi, stoji preko provalije u stijeni na kojoj je dvorac sagrađen.

U romantičnoj šetnji gradom čiji centar ispunjava šum rijeke i koji je okružen prekrasnim dvorcem i njegovim zidinama možete uživati u živopisnim kućicama, dućanima i kafićima. U  jednom danu možete pješke obići i istražiti grad. Na glavnom trgu nalazi se fontana koja je nekad služila kao glavni izvor pitke vode, a budući da grad leži na rijeci, može se naći puno vodenica. Za skoro svaku od vodenica postoji neka legenda, a ako otiđete na neku od tura, možete upoznati grad i saznati mnogobrojne priče i legende općenito o gradu i njegovim znamenitostima.

 

Izvor: Punkufer.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.