x

Na startu Mundijala moguća su iznenađenja!

Jedno od imena koje će navijačima Fudbalskog kluba Sarajevo – kako mlađima, tako i onim starijima – sigurno ostati urezano duboko u sjećanje je ime nekadašnjeg igrača, prvaka, pa kasnije i trenera Husrefa Musemića.

Rođen je u Janji kraj Bijeljine 1961. godine i prve nogometne korake napravio je u bijeljinskom Radniku, da bi kao jedva punoljetan dječak, 1979. godine, nastupio za tadašnjeg jugoslavenskog prvoligaša Sarajevo.

U šest sezona, koliko je proveo braneći bordo boje, bio je važna karika u lancu koji je konačno, u sezoni 1984/1985, trofej prvaka Jugoslavije donio na Koševo.

Šampionski duh pratio ga je i u Beogradu, gdje je nastavio karijeru igrajući za Crvenu zvezdu, pa je 1987/1988. godine još jednom podigao šampionski pehar.

Okušao se i u inostranstvu, gdje je igrao, između ostalih, za škotski Hearts i holandski Twente, bez većih ostvarenja.

U Sarajevo se vraćao kao trener 2001, 2004. i 2013. godine, a najveću radost navijačima je donio 2006. godine, kada je sarajevski klub prvi put postao prvak Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Husref Musemić za Al Jazeeru govori o domaćim igračima u reprezentaciji Bosni i Hercegovini, favoritima iz sjene i o odnosu prema “unaprijed izgubljenim utakmicama”.

Sa Sarajevom ste osvojili Premijer ligu i Kup Bosne i Hercegovine. Koliko se razlikuju ligaško i kup takmičenje i gdje vrebaju najveće opasnosti za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu?
- Razlika u takmičenjima je velika. Meni je, svakako, bila veća draž biti prvak svoje države, iako je važan svaki osvojeni trofej. Što se tiče opasnosti s kojom će se te reprezentacije susretati na Mundijalu, osim neosporne kvalitete reprezentacije Brazila, dodatna otežavajuća okolnost za Hrvatsku je to što igra s domaćinom.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je možda opasno što prvi put učestvuje na ovako velikom takmičenju i teret će vjerovatno predstavljati prevelika želja da se predstavimo u što boljem svjetlu.

Iz Premijer lige su na spisku za Brazil tri igrača: Asmir Avdukić (Borac), Dejan Bandović (Sarajevo), Srđan Stanić (Željezničar). Kako povećati broj igrača iz domaće lige u reprezentaciji?
- Jedini način da se poveća broj igrača koji nastupaju u klubovima iz Bosne i Hercegovine u reprezentaciji je poboljšanje kvaliteta domaće lige, čime bi se povećalo i povjerenje selektora u igrače koji tu igraju.

Osim reprezentacija regije, koga ćete još pratiti na Mundijalu i ima li neka ekipa koja je “favorit iz sjene”?
- Nastojat ću gledati što veći broj utakmica. Po meni bi reprezentacija Urugvaja mogla biti iznenađenje na ovom prvenstvu.

Kakve su šanse Hrvatske i Bosne i Hercegovine protiv Brazila i Argentine i da li bi trebalo više pažnje i snage posvetiti drugim utakmicama?
- Šanse su u tome što su reprezentacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine autsajderi i što su im to prve utakmice na Prvenstvu. Smatram da će Brazil i Argentina pokušati tempirati forme za drugi krug takmičenja. U prvim utakmicama su iznenađenja uvijek moguća, a obje reprezentacije, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, imaju svoje kvalitete. Treba ići utakmicu po utakmicu. Ne znači da su utakmice protiv Brazila, odnosno Argentine, već izgubljene, niti da će utakmice poslije tih biti lakše dobiti.

Hoćete li putovati u Brazil, na Mundijal?
- Nažalost, kao i većina Bosanaca i Hercegovaca, neću putovati u Brazil i gledat ću Mundijal na televiziji.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.