x

Najavljen festival Sarajevska zima: Svileni put umjetnosti počinje 7. februara!

Direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić najavio je na press-konferenciji da priča “Sarajevske zime” počinje u Zemaljskom muzeju BiH, simboličnim činom predaje poklona (dvije sadnice duda) za Botaničku baštu. Domaćini teatarskog dijela bit će Narodno pozorište Sarajevo, SARTR i Pozorište mladih Sarajevo.

Direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić najavio je na press-konferenciji da priča “Sarajevske zime” počinje u Zemaljskom muzeju BiH, simboličnim činom predaje poklona (dvije sadnice duda) za Botaničku baštu.

 

Bogat program otvorenja

 

Uvertira na “Svilenom putu”, vezana za kazalište, krenut će pravcem Vijećnica, Dom oružanih snaga BiH, Pozorište mladih, Narodno pozorište Sarajevo, Zemaljski muzej i Historijski muzej.

 

Najavljen je bogat i sadržajan program otvorenja, a na trgu Narodnog pozorišta bit će posljednji akordi (bubnjevi iz sedam različitih država) uz nastup umjetnika na balkonu te institucije kulture. Ceremonija otvaranja bit će nastavljena u Narodnom pozorištu Sarajevo.

 

Predstavnici institucija kulture Narodno pozorište Sarajevo, SARTR i Pozorište mladih Sarajevo izrazili su zadovoljstvo zbog prilike da sudjeluju na internacionalnom festivalu te omoguće programske sadržaje, od kojih neke publika baš često nema priliku vidjeti.

 

Koncert Sarajevske filharmonije

 

Za 9. februara najavljen je koncert Sarajevske filharmonije i nastup domaćih umjetnika Vedrane Šimić (sopran), Ivana Perkovića (klavir) i Munira Mešanovića (dirigent).

 

Međunarodni festival “Sarajevska zima” bit će održan od 7.2. do 21.3. pod motom “Svileni put umjetnosti”. Planirano je sudjelovanje umjetnika iz država sa svih kontinenata, a sastoji se od kazališnih predstava, koncerata, filmova, likovnih umjetnosti, izložbi, panel diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječjih programa.

(dnevni-list.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.