x

Najbolja putovanja za 2015. godinu!

National Geographic Traveler nas svake godine iznenadi i inspiriše svojim popisom destinacija, koje treba posjetiti u narednoj godini. Bilo da se radi o Indiji ili Švajcarskoj, oni najbolje znaju koja mjesta valja obići - to im je posao! Dakle, karta pod ruke i pravac u jednu od ovih destinacija!

1. Korzika 

 

Korzika je francusko ostrvo koje je smješteno oko 200 km od Azurne obale. Ostrvo je popularna turistička destinacija Francuzima i ostalim Evropljanima. Turizam je najviše razvijen u područjima oko Porto Vecchia i Bonifacia na jugu ostrva, te oko Calvija na sjeveru.

Kada posjetiti: maj-jun; septembar-oktobar

 

2. Medellin, Kolumbija

 

Ovaj grad poznat je po - cvijeću! Grad leži u dolini Abura na obalama rijeke Medellín. Zanimljivo je što u ovom gradu stanovnici nikada ne nose japanke (iako je ljeti užasno vruće) - to je nešto što je rezervirano samo za turiste!

Kada posjetiti: tokom cijele godine, no od maja do septembra se ne preporučuje, jer je sezona monsuna.

 

3. Koyasan, Japan

 

Želite li doživjeti Japan u onom izvornom obliku? Daleko od gradske vreve i prenatrpanih ulica? Koyasan je mjesto koje se tokom vijekova nije pretjerano puno promijenilo, i na kojem se kulturna i istorijska baština predivno spajaju s prirodom. Ovo mjesto valja posjetiti 15. juna kada se organizuje Aoba Festival ili 13. avgusta kada je Festival svijeća.

Kada posjetiti: Najbolje tokom radnog dana (vikendom znaju biti gužve)

 

4. Maramureš, Rumunija

 

Ovo područje nalazi se u sjevernoj Rumuniji i zapadnoj Ukrajini te je dio pokrajine Transilvanije. Pokrajinu Maramureš su u srednjem vijeku naselili uglavnom slavenski stanovnici, odnosno Bijeli Hrvati i Ukrajinci. Hrvata! 

Kada posjetiti: maj - jun za razgled cvijeća; jul-septembar za hiking; oktobar za razne događaje i festivale 

 

5. Tunis, Tunis

 

Svi ste vjerovatno barem jednom razmišljali da odete u Tunis i uživate u jeftinim ponudama brojnih hotela koji mame niskim cijenama i odličnom ponudom. No, malo nas zna da je Tunis zapravo država prebogata kulturnim blagom i brojnim turističkim atrakcijama, koje često nisu na planu razgledavanja koje agencije nude.

 

Tunis je zaista jedna od destinacija koje valja posjetiti i tu se slažemo s Nat Geo ekipom.

Kada posjetiti: april - avgust za ljetni odmor; septembar - mart za golf i spa odmore

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.