x

Najbolja zemlja za buduće majke je Norveška, a evo na kojem je mjestu Crna Gora!

Ispred Crne Gore nalaze se Slovenija (15.), Hrvatska (30.), Srbija (35.), Makedonija (37.), dok je BiH na 54 mjestu.

Norveška se nalazi na prvom mjestu izvještaja organizacije Save the Children koja je uradila istraživanje o tome koja je zemlja na svijetu najbolja za majke. Crna Gora se nalazi na 42. mjestu, što i nije tako loše s obzirom na to da se na spisku nalazi 179 zemalja.

 

U 16 godina provođenom ispitivanju ``Stanje majki u svijetu``, Norveška je zauzela prvo mjesto na osnovu ekonomske situacije, situacije u zdravstvu, ulaganja u zdravlje i dobrobit majki i djece, te ostalih značajnih stvari koje majke čine zadovoljnim.

 

``Norveška ima bogatstvo, ali oni takođe ulažu u zdravlje i blagostanje majki i njihove djece, što je jedan od visokih prioriteta``, rekla je Carlyn Miles, predsjednica organizacije Save the Children, prenosi Klix.ba.

 

Crna Gora se nalazi na 42. mjestu nakon što su zbrojeni bodovi o broju smrtnih slučajeva majki, broju preminule djece mlađe od pet godina, očekivanom broju godina formalnog školovanja, bruto nacionalnom dohotku po stanovniku, te učešću žena u vlasti.

 

Ispred Crne Gore nalaze se Slovenija (15.), Hrvatska (30.), Srbija (35.), Makedonija (37.), dok je BiH na 54 mjestu.

 

Iako je važila za ``obećanu zemlju, zemlju snova``, Amerika je tek na 33. mjestu, te je u izvještaju porede sa Srbijom i BiH.

 

Najgora zemlja za majke je Somalija, u kojoj umire jedna od 18 majki, a do pete godine premine jedno od 145,6 djece.

 

``Moramo učiniti više kako bismo osigurali da majke i bebe imaju pravu šansu za preživljavanje i srećan, zdrav život, bez obzira na to gdje žive. Save the Children vjeruje da majka u Somaliji ili Americi zaslužuje iste šanse kao i majka u Norveškoj``, rekla je Miles.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.