x

Najbolji ajvar po bakinom receptu!

Stiže nam jesen a sa njom se bliži i vrijeme da svoj špajz napunite stlatkom i slanom zimnicom u kojoj će uživati cijela porodica tokom dugih zimskih dana.

Našim čitaocima poklonjamo starinski recept za ajvar, narodski rečeno, bakin recept.

 

Sastojci

40 kg paprika

12 kg patlidžana

½ kg bjelog luka

2 l ulja i još malo pri kraju

2-3 kašike sirćeta

2-3 kašike šećera

4 kašike soli

ljuti feferoni ili chilli papričice (po ukusu)

Priprema

Paprike i patlidžan oprati i cijele peći u rerni ili na plati od šporeta, a mogu da se peku i na roštilju.

Zbog vremena koje je potrebno da se sve paprike i patlidžan ispeku, mogu se dan ranije ispeći. Nakon što prenoće u poklopljenoj šerpi paprika se lakše gule.

Nakon što paprike i patlidžan ogulite potrebno ih je samljeti na mašinu za meso.

Samljeti i bijeli luk.

 

Litru ulja staviti u veliku šeršpu ili kazan. Kada se zagrije u njega staviti samljevene pečene paprika i patlidžane. U procesu dinstanja dodavati još ulja, pošto patlidžan upija ulje.

Dodati so i šećer, a pred kraj prženja dodati još malo ulja i sirće, te po ukusu feferone ili chilli papričice.

 

Ajvar se kuha nekoliko sata uz stalno mješanje.

Vruć ajvar stavljati u vruće tegle koje ste zagrijali u rerni.

Tegle staviti na mračno i tamno mjesto.

Od ove mjere trebalo bi da dobijete oko 20 teglica ajvara. 

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.