x

Najbolji čajevi za mršanje!

Borba sa suvišnim kilogramima zna da bude mučna i dugotrajna. 

Pored fizičke aktivnosti i zdrave ishrane koja je neophodna za zdravo i pravilno mršavljenje, postoje i čajevi koji vam mogu pomoći u naporima. Pogledajte koje bi trebalo da uvrstite u svakodnevnu rutinu !

 

Žuti čaj

Ovo je vrsta čaja čija obrada podrazumijeva minimalnu fermentaciju najmlađih listova i pupoljaka drvca čaja, što ga čini jednim od najskupljih na svijetu. Osim u borbi protiv suvišnih kilograma, ima i djelotvorno antioksidativno dejstvo čije ćete dobrobiti ubrzo osjetiti pijenjem 2 do 3 šolje na dan.

 

Zeleni čaj

 

Listići ovog čaja se poslije berbe prže i potom suše kako bi se spriječila fermentacija. Njegova bogata antioksidativna svojstva nadaleko su poznata.

 

Ovaj čaj ima sposobnost smanjena masnog tkiva oksidacijom masti iz hrane i povećanjem utroška energije prilikom probave.

 

Oolong čaj

 

Još jedan minimalno fermentiran čaj, karakterističnog voćkastog ukusa. Jedan je od najboljih boraca protiv suvišnih kilograma ukoliko ga se uzimate prije jela. Izuzetno je povoljan ukoliko imate visok pritisak, a pored toga ubrzava metabolizam i smanjuje holesterol.

 

Kopriva

 

Ova neugledna i peckava biljka je sjajan čistač krvi i organizma u cjelini, posebno kože. Pijte litar čaja dobro prokuvane koprive i podstaknućete lučennje viška tečnosti iz tijela, regenerisati se i dati svom organizmu dodatnu zalihu gvožđa.

 

Nana

 

Blagotvorno djelovanje listića nane na probavu razlog je što je u nekim kulturama ovaj čaj sastavni dio svakog obroka. Uzimajući ga nakon jela nana ubrzava metabolizam i preventivno djeluje kod grčeva, gorušuce i drugih probavnih problema.

 

Naravno, uz redovnu konzumaciju nekog od ovih čajeva ne treba da zaboravite ni redovnu fizičku aktivnost i zdravu ishranu kako biste došle do željenih rezultata.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.