x

Najčešće greške s odjećom i opremom novorođenčadi!

Prevelika nosiljka, preširoko postavljen remen ili neučvršćena sjedalica nisu samo problem udobnosti, već riskirate sigurnost djeteta • Opremu je potrebno postaviti prema uputama i to je jedino ispravno

SVAKI roditelj želi da dijete bude na sigurnom i toplom, no previše zaštitničko ponašanje nije uvijek dobro. Često se spominje pravilo kako je novorođenčadi potreban jedan sloj više nego roditelju i kada možete biti sigurni da je bebi ugodno, no ako malo bolje razmislite, tijekom ljetnih vrućina ne bi se trebalo slijepo pridržavati ovog pravila. Bebin organizam ne može sam regulirati tjelesnu temperaturu, pa dodatni slojevi odjeće mogu dovesti do pregrijavanja.  

 

Evo najčešćih grešaka u kupovini odjeće i opreme i njihovu korištenju koje roditelji rade malenoj djeci:

 

Kupovina pogrešne veličine

 

Beba se ne osjeća udobno u odjeći koja ju steže, no i prevelika odjeća jednak je problem, pogotovo u fazi kada dijete postaje svjesnije svojih pokreta, a prevelika odjeća sprječava ga u tome. Ista stvar je i s kupovinom opreme. Prevelika nosiljka, preširoko postavljen remen ili neučvršćena sjedalica nisu samo problem udobnosti, već riskirate sigurnost djeteta. Opremu je potrebno postaviti prema uputama i to je jedino ispravno.

 

Nečitanje uputa

 

Upute dolaze uz svu dječju opremu iako ih roditelji gotovo nikada ne čitaju. Kao i pogrešna veličina, tako i nepravilno korištenje može biti opasnost za dijete.

 

Nisko nošenje bebe u ``tobolcima``

 

Osobito kada je beba malena, trebali biste ju nositi dovoljno visoko da može glavu odmoriti na vašem ramenu ili prsima. Osim toga, nepravilno korištenje nosiljki kod roditelja može izazvati ozbiljne probleme s kralježnicom i bolove.

 

Pokrivanje bebinog lica

 

Nikada ne pokrivajte bebinu glavu, uvijek biste trebali moći vidjeti djetetovo lice. Iznimka su lagane gaze ili lanene tkanine preko kolica kako bi zaštitili dijete od sunca tijekom vožnje u kolicima. No i tada tkanina treba biti prebačena preko kolica, a ne djetetovog lica.

 

Nedovoljna podrška bebinom vratu

 

U prvim mjesecima mišići bebe su još nerazvijeni i bebi je potrebna podrška glave, bez obzira na to što ona možda povremeno sama drži glavicu u zraku, to ne znači da može činiti duži period. Neka vaša ruka uvijek bude u blizini kako bi se beba mogla osloniti.

 

Nepravilan položaj spavanja

 

Beba ne bi smjela bradom doticati prsa jer takav položaj može onemogućiti dovoljnu opskrbu kisikom, stoga uvijek premjestite dijete ako se postavi u ovaj položaj.

 

Nepravilan položaj nogu

 

U raznim maramama ili tobolac nosiljkama djetetu nikada noge ne bi smjele slobodno padati. Upravo zbog toga dolazi do problema s kukovima, pa bi bebine noge trebale biti u položaju žabe s koljenima savijenim iznad razine stražnjice.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.