x

Najčešće greške u pripremanju krompir pirea!

Izbjegnite uobičajene greške i napravite najukusniji krompir pire.

Krompir pire je savršen prilog mnogim jelima, kao što su ćufte, pohovano meso, grašak. Međutim, nekoliko grešaka može vas spriječiti da uživate u vrhunskom specijalitetu od krompira. Evo u čemu se najčešće griješi prilikom pripreme krompir pirea. 

1. Ne sečete krompir na jednake dijelove. Krompir se neće podjednako skuvati ukoliko su dijelovi različitih veličina, manji komadi će se prekuvati, dok će krupniji ostati tvrđi. Kada ih isiječete na jednake dijelove, komade krompira najprije kuvajte u hladnoj vodi koja će se postepeno zagrijevati i kuvajte dok krompir ne omekša. 

2. Krompir se prekuva ili se ne skuva dovoljno. Prekuvan krompir je previše mekan i nije dovoljno ukusan. S druge strane, nedovoljno kuvan krompir ne može lijepo da se ispasira. Da li je krompir dovoljno kuvan možete provjeriti tako što ćete ga probosti nožem, pa ukoliko nož klizi bez prepreka vaš krompir je gotov. 

3. Koristite mikser, blender ili drugi aparat. Krompir je pun skroba, a skrob ne trpi previše obrade. Rezultat obrade krompira kuhinjskim aparatima je gusta ljepljiva smjesa, a za savršen pire je potreban lagan i rastresit krompir. Zato se preporučuje da krompir pasirate kuhinjskim priborom, kao što su žice. 

4. Previše ste miješali krompir. Moguće je da previše umutite krompir čak i sa kuhinjskim priborom, odnosno ako ga mutite žicom ručno. Dok dodajete ostale sastojke, poput mlijeka ili putera, dovoljno je da nježno sve dobro promiješate. 

5. Ostali sastojci su hladni. Najbolje je da vam svi ostali sastojci (mlijeko, puter) budu sobne temperature, kako bi se što bolje sjedinili sa krompirom. 

6. Dodajete previše tečnosti. Možete dodati pavlake ili mlijeka kao što piše u receptu, ali nemojte pretvoriti pire u čorbu. Ukoliko pretjerate, dodajte još kuvanih krompira. 

7. Ne stavljate dovoljno putera. Najbolji recepti za krompir pire (poput recepta čuvenog kuvara Žoela Robušona) preporučuju poseban odnos krompira i putera - 2:1. Odnosno na 2 funte (900 g krompira) ide 1 funta putera (450 g). Mada se mogu pronaći i recepti Robušona u kojima odnos iznosi 1kg krompira:250g putera:250 ml mlijeka. Inače, Žoel Robušen je jednu od 28 Mišelinovih zvjezdica dobio upravo za krompir pire. 

8. Niste stavili dovoljno soli. Ukoliko mješavinu krompira i putera ne posolite, dobićete bezukusnu smjesu. Krompir posolite nakon pasiranja, dobro ga promiješajte i obavezno probajte kako biste po sopstvenom ukusu ocijenili da li je dovoljno slano. 

9. Presušili ste pire. U redu je da pripremite krompir pire unaprijed, ali vodite računa kada ga podgrijevate da ga ne presušite. Postoje dva načina za podgrijevanje krompir pirea - podgrijte pire na pari, tako što ćete u posudu sipati vodu, zagrijevati je na nisoj temperaturi, a preko nje staviti posudu sa pireom (obavezno polako miješajte), a drugi način podrazumijeva dodavanje još toplog putera. 

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.