x

Najduži most na svijetu!

Od 2012. godine vodi u Ginisovoj knjizi rekorda kao najduži most na svijetu.

Jiaozhou je most u istočnoj kineskoj pokrajini Šandong koji je dug 42 kilometra, te se od 2012. godine vodi u Ginisovoj knjizi rekorda kao najduži most na svijetu.

 

Ovaj most presijeca istoimeni zaliv i tako smanjuje udaljenost između Kuingdaoa i Huangdaoa za dobrih 30 kilometara. Sam most nije neobičan samo po svojoj dužini, nego i po svom obliku slova T. 

 

Za gradnju mosta potrošeno je 450.000 tona čelika i otprilike 2,3 milona kubnih metara betona. Most je osmišljen tako da može da izdrži teške potrese, tajfune pa i sudare brodova. Širine je 35 metara a na njemu se nalazi 6 traka za automobile koje iznad površine vode čvrsto drži čak 5.238 stubova. 

 

Sam most dio je projekta koji spaja tri obale ovog zaliva. Cijeli projekat sastoji se od dva dijela. Jedan je spomenuti most dok je drugi tunel dug 6.17 kilometara. Most je nastao kao ideja člana kineske komunističke partije, koji je na kraju završio u zatvoru zbog korupcije. Projekat mosta potpisuje svjetski poznata projektantska kuća Šandong Gaosu Grup. Bilo je potrebno četiri godine da bi se most završio te je trebalo 10.000 ljudi kako bi se projekt priveo kraju i otvorio za promet 30.juna 2011. godine. 

 

Briga oko sigurnosti podignuta je na viši nivo kada su novinari objavili priče kako su kineske vlasti pustile u promet most s nekoliko većih nedostataka. Tako su na pojedinim mjestima nedostajali branici za automobile, rasvjeta i slično. Poznato? Međutim, glavni inženjer mosta, Šao Ksinpeng, izjavio je da su to samo sitni nedostaci koji su stvarno bili brzo uklonjeni. 

 

Cijena gradnje mosta iznosila je vrtoglavih 8,8 milijardi dolara. Međutim, uprkos visokoj cijeni i kvalitetnoj izgradnji projekat nije zaživio u onom smislu kako je planirano. Most je dizajniran da može podnijeti promet od 30.000 vozila dnevno, ali trenutno preko njega prođe samo trećina predviđenog prometa. 

 

I dok ovaj most, zajedno sa tunelom, trenutno drži titulu najdužeg mosta preko vode, uskoro bi mogao ostati bez nje. Na drugom kraju Kine gradi se most Zhuhai-Macau koji bi trebalo da se sastoji od tunela i mosta dužine od 50 kilometara, a planiraju ga dovršiti do kraja 2016. godine.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.