x

Najinovativnije građevine na svijetu!

Može li arhitektura biti put do oblaka? Je li se moguće sunčati ispod zemlje? Ovo su samo dva od brojnih pitanja na koje su odgovore davali arhitekti u novoj knjizi ``Budućnost arhitekture u 100 građevina). Od originalne kuće u Madridu do hotela među drvećem u Švedskoj, Architectural Digest predstavlja neke od najinovativnijih građevina na našoj planeti.

Nevjerovatan futuristički dizajn uključuje kuću u Madridu napravljenu od betonskih ploča, kao i putujuću japansku dvoranu koja je osmišljena u periodu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju. Dvorana je na naduvavanje i može se instalirati za samo dva sata. Nakon upotrebe se izduši i prevozi kamionom.

 

Tu su i radovi holandskih umjetnika Jeorena Koolhaasa i Drea Urhahna koji su transformisali izgled jedne od favela u Riju, kao i netipična stanica u gruzijskom gradu Batumiju.

 

Obla fasada nastala od 200.000 zemljanih pločica krasi nacionalni park u Limpopou u Južnoafričkoj Republici, dok javni prostor u Sevilli upotpunjuje krov u obliku amebe koji štiti iskopine iz rimskog perioda otkrivene pri gradnji nove autobuske stanice u tom španskom gradu.

 

Na listi je i fascinantni hotel među drvećem koji ima staklene zidove za potpuniji ugođaj, te osvijetljeni stambeni kompleks u Portugalu i druge građevine.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluzivva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.