x

Najmasovniji plivački miting u BiH ``Mladi za mlade`` zabilježio najveći broj oborenih državnih rekorda!

Proteklog vikenda PK „Sport time“ i udruženje „Mladi za mlade Sarajevo“ zajedno sa suorganizatorom Olimpijski bazen Otoka u Sarajevu organizovali su treći Internacionalni plivački miting „Mladi za mlade“  koji je okarakterisan kao najmasovniji plivački miting u BiH.

Ovogodišnji miting obilježio je rekordan broj oborenih državnih rekorda čak njih 18, a oborilo ih je sedam takmičara iz BiH i Hrvatske. Ovogodišnji državni rekorderi u plivanju su: Vedad Ramić iz PK Bosna, Anđelo Šimić iz PK Bosna, Bakir Babović GIKIL, Amar Šapčanin PK Sport time, Jana Vranić Olimp-Terme, Amina Kajtaz PK Jug Dubrovnik i Emina Pašukan PK Bosna.

 

Na ovogodišnjem plivačkom mitingu koji je bio kvalifikacioni za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2014 učestvovalo je 370 takmičara iz 37 plivačkih klubova i 9 država. Po prvi put u BiH učesnici mitinga bili su najbolji takmičari iz Mađarske te plivački klubovi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Albanije, Velike Britanije, Bugarske i BiH.

 

Najuspješniji klubovi po broju osvojenih medalja su: PK Bosna iz Sarajeva, Bekescsaba iz Mađarske, Jug iz Hrvatske, Sport time iz Sarajeva GKVS iz Sarajeva i Olimp Terme iz Hrvatske. 

 

U subotu drugog dana takmičenja upriličeno je svećano otvaranje mitinga na kojem je počasni gost bio olimpijac Zlatan Horo, inače član udruženja Oaza koji je ove godine na Specijalnoj olimpijadi u Belgij osvojio srebro u disciplini 50m prsno.  Treći Internacionalni plivački miting „Mladi za mlade“ svečano je otvorio Dr. Ranko Čović, zamjenik gradonačelnika grada Sarajevo, a svečano otvaranju mitinga ispred Ministarstva civilnih poslova BiH prisustvovao je i šef odsjeka za sport  Ilijas Omerović. Tog dana ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta medalje je dodjelio pomočnik ministara za sport Adnan Džindo.

 

Zadnjeg dana takmičenja održane su finalne trke i Grand prix trka u disciplini 50m kraul za muškarce i žene. Pobjednici Grand prix trke su Boris Stojanović iz PK Kikinda i Iman Emšo iz PK Bosna koji su osvojili poklon pakete sportske opreme od firme Swim star.

 

Najbolji takmičari ovogodišnjeg plivačkog mitinga  u muškoj kategoriji su: Daniel Dudaš iz  Mađarske, Boris Stojanović iz Srbije i Vedad Ramić i BiH, dok su u ženskoj kategoriji najbolje bile Tanja Šmid iz Slovenije, Jana Vranić iz  Hrvatske i Jelena Bogdanović iz Srbije. Šest najbolji takmičara muške i ženske kategorije osvojili su vrijedne novčane nagrade u vrijednosti 4.400 KM. Prva nagrade iznosila je 600 eura, druga 300 eura i treća 200 eura. Sponzor novčanih nagrada je kompanija MHS.

 

Tri dana takmičenja protekla su u jako pozitivnoj i takmičarskoj atmosferi u okviru kojeg je postignuto dosta kvalitetnih vremena, oborenih državnih rekorda, medalja i nagrada. Najveći miting u BiH spojio je različite nacionalnosti, okupio najbolje plivače regiona i postigao nezapamćene rezultate kako takmičenja, tako i organizacije i kvalitetnog programa. Posjetioci su bili oduševljeni, a učesnici i treneri prezadovoljni otišli svojim kućama. Na kraju mitinga organizatori su se zahvalili svim učesnicima, posjetiocima, sponzorima, pokroviteljima i zakazali ponovno druženje za godinu dana.

 

Plivački miting podržan je od svih relevantnih institucija kao što su: Plivački savez BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Olimpijski komitete BiH i Grad Sarajevo koji je Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg mitinga.

 
Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.