x

Najpoznatiji dvorci: Djelići bajki na zemlji!

Najpoznatiji dvorci bili su inspiracija za mnoge bajke, legende i mitove. Neki od njih su, na primjer, Kamelot kralja Artura i zamkovi Pepeljuge i Uspavane ljepotice, čiji se motivi mogu naći u parkovima širom svijeta. Građeni su da bi štitili plemstvo i pokazali raskoš porodica, a danas svjedoče o bogatoj istoriji i prošlim vremenima.

Nojšvanštajn

 

Na vrhu stijene iznad klanca, pet kilometara istočno od Fusena, nalazi se jedan od najbajkovitijih dvoraca na svijetu Nojšvanštajn.

 

Sagradio ga je Ludvig II Bavarski. Ovaj zamak je najviše korišten u filmovima i bajkama, a kao inspiracija poslužio je i Dizniju. Od planiranih 228 prostorija, završeno je samo šesnaest. Zanimljivo je da je kralj ovaj divni dvorac ljubomorno stvorio samo za sebe i nije namjeravao da bude dostupan javnosti, međutim, ovdje je prespavao samo jedanaest noći. Odmah poslije njegove smrti vrata dvorca postala su širom otvorena za posjetioce. Danas kroz njega prođe i do 6.000 turista dnevno.

 

Dvorac Šambor

 

Ovaj velelepni zamak se nalazi u dolini Loare u sjeverozapadnoj Francuskoj, a poslužio je i kao inspiracija za crtani film ``Ljepotica i Zvijer``.

 

To je jedan od najčuvenijih svjetskih dvoraca, poznat po svojoj francuskoj varijanti renesansne arhitekture koja kombinuje srednjovjekovne tradicije s klasičnim italijanskim strukturama.

 

Šambor je najveći među dvorcima u dolini Loare, iako mu je prvobitna namjena bila da samo bude paviljon za lov kralja Fransoa I, čije su zvanične kraljevske rezidencije bile dvorac Bloa i dvorac Amboaz.

 

Dvorac ima šest ogromnih kula, 440 soba, 365 kamina i 84 stepeništa. Na svakom spratu postoje četiri pravougaona hodnika. Jedna od najpoznatijih arhitektonskih karakteristika je stepenište u obliku dvostruke spirale gdje se ljudi mogu istovremeno penjati i silaziti, a da se ne sretnu.

 

Šambor je okružen sa 52,5 km² parkova koji su dugi 31 kilometar.

 

Zamak Mon Sen Mišel

 

Tvorci Zlatokose inspiraciju su pronašli u ostrvu Mon Sen Mišel u Normandiji. To je stjenovito ostrvo u kanalu Lamanš na ušću rijeke Kesnon, oko kilometar udaljeno od obale Normandije.

 

Ostrvo je čuveno po svom benediktinskom manastiru, koji dominira ovim ostrvom površine 55.000 m². Ova utvrđena opatija je jedan od najboljih primjera francuske srednjovjekovne arhitekture. U manastiru danas živi i radi još desetak benediktinskih monaha. Mon Sen Mišel je postala velika turistička atrakcija. Godišnje ga posjeti 3,5 miliona turista. Ostrvo i zaliv su od 1979. na listi svjetske baštine UNESCO-a.

 

Šilon

 

Zamak princa Erika iz popularnog filma ``Mala sirena`` inspirisan je zamkom Šilon, koji se nalazi na Ženevskom jezeru. Njegovi vlažni kameni zidovi, burna istorija i izuzetna lokacija na Ženevskom jezeru, načinili su ovaj zamak ikonom evropskog romantizma.  Osim mračnih podzemnih ćelija, posjetioci mogu vidjeti i nekoliko prelijepih dvorana i simpatičnu kapelu iz 14. vijeka.

 

Alcázar de Segovia (Alcázar od Segovie)

 

Bajkoviti srednjovjekovni dvorac Alcázar de Segovia (Alcázar od Segovie) se nalazi u starom španskom gradu Segovia, nastalom još u 2. vijeku prije nove ere. Zamak iz filma Snježana bio je inspirisan zamkom Segovia, koji se nalazi u Španiji.

 

Alcázar je, poput mnogih dvoraca u Španiji, prvobitno izgrađen kao arapsko utvrđenje, a podignut je na ostacima rimskih zidina.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.