x

Najraritetniji McLaren F1 ne čuva se u garaži!

Doduše, vozi se svega desetak puta godišnje na javnim prometnicama uz pokoji odlazak na trkaću stazu, no oprostit ćete vlasniku što ga ne koristi malo više. Naime, ovaj poseban McLaren F1 tek je jedan od dva takva na svijetu, a drugi je prodan na aukciji 2015. godine za 13,75 milijuna dolara. Dobro je da uopće napušta garažu.

Za to da ne bude isključivo jako skupocjena i rijetka dekoracija brine se Andrew Bagnall, koji je za McLaren Automotive ispričao svoju vezu s tim posebnim automobilom, ostavljenim bez modernog nasljednika u punom smislu te riječi, povodom obilježavanja 25 godina od njegovog predstavljanja. Amaterski vozač utrka živi na Novom Zelandu (neka netko kaže onda da se tamo baš ništa ne događa) i vlasnik je McLarena F1 sa šasijom označenom brojem 18 već više od deset godina, a svoje zadovoljstvo automobilom pokazao je tako što je obećao da će učiniti sve što je moguće da zauvijek ostane dio njegove kolekcije. Te riječi iz usta nekoga tko je u životu vozio i posjedovao brojne egzotične automobile itekako imaju svoju težinu.

 

Kako je već običan serijski McLaren F1 iznimno cijenjena zvjerka u svijetu automobila, što onda ovaj primjerak čini drugačijim ili posebnim? Prije svega to su slova HDF, odnosno ono što iza njih stoji – Extra High Downforce Package. Na hrvatskom, paket je to modifikacija koje su tu da povećaju aerodinamički potisak i zalijepe automobil za podlogu, a uključuje fiksno stražnje krilo, prednji razdjelnik većih dimenzija i dodatne otvore za zrak. Osim toga, ovjes je pretrpio određene izmjene i automobil je dobio veće kotače, što čini bitnu razliku, ali istovremeno predstavlja tek manje zahvate u usporedbi s onim što je učinjeno u motornom prostoru. Naime, iako se radi o cestovnom modelu njegov je motor obogaćen brojnim komponentama iz trkaće GTR izvedbe, što je rezultiralo povećanjem snage na skoro 700 KS, ali i dodatnih 1000 okretaja za igranje prije ulaska u crveno područje.

 

„Downforce-kit u kombinaciji s modifikacijama na motoru pretvorili su ga iz vrlo udobnog cestovnog automobila koji se lako vozi u tvrdu trkaću mašinu za cestu.” Tim je riječima vlasnik opisao kako doživljava ovaj automobil koji nikako nije namijenjen za svakodnevnu upotrebu. Zato će one specijalne trenutke kada ga se ipak izvede na cestu učiniti vrijednima pamćenja.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.