x

Najsigurniji automobil 2016. godine je…

Svima su jako dobro znana EuroNCAP testiranja i o tome ne treba previše govoriti. Međutim, jeste li se ikada zapitali koji je automobil najsigurniji, a koji najmanje siguran? Donosimo priču o tome.

Za početak nešto o samom EuroNCAP testiranju. EuroNCAP (European New Car Assessment Programme) osnovan je relativno davne 1997. godine s primarnom zadaćom testiranja novih automobila, odnosno njihove sigurnosti. Osim što postoji onaj Europski, NCAP program imaju gotovo svi kontinenti.

 

Prilikom testiranja automobil prolazi nekoliko faza testa, simulaciju frontalnog sudara (pri brzini od 64 km/h) , simulaciju bočnog sudara (pri 50 km/h), simulaciju stražnjeg udara u vozilo (pri 32 km/h) i na simulaciju naleta na pješaka (40 km/h). Sukladno rezultatima koje automobili pri simulaciji sudara imaju, EuroNCAP dodjeljuje famozne zvjezdice (1 najgori, 5 najbolji). Koji su modeli najsigurniji?

 

Prema dostupnim informacijama koje EuroNCAP redovito ažurira, najsigurniji model za vozače u ovoj godini je Alfa Romeo Giulia koja je na testu postigla zadivljujućih 98%. Iza nje dolazi VW Tiguan (96%) i Mercedes E klase (95%). U kategoriji najmanje sigurnih automobila za vozače vodi SsangYong Tivoli s postignutih 74%, slijedi ga model istog proizvođača XLV (74%) te Suzuki Ignis (79%). Za usporedbu, u prošloj godini najsigurnijim automobilom proglašen je Volvo XC90 (97%), a najnesigurnijim Lancia Ypsilon sa samo 44%.

 

U kategoriji sigurnosti putnika u vozilu u ovogodišnjim testiranjima kao najbolji vodi Mercedes E klase s postignutim rezultatom od 90%. Slijedi ga Audi Q2 (86%) i Peugeot 3008 (85%). Kao najmanje siguran ocijenjen je Fiat Tipo (60%) iza kojeg dolazi SsangYong Tivoli (62%) i SsangYong XLV (62%) Južnokorejski proizvođač se očito treba zapitati i poboljšati sigurnost svojih modela. Inače, kako navode na svojim stranicama, spomenuta tvrtka je vodeći južnokorejski proizvođač terenaca.

 

Za sigurnost pješaka najbolja je Toyota Hilux (83%) koja je unatoč svom robusnom izgledu odnijela titulu u ovoj kategoriji. U stopu je slijedi Suzuki Ignis (77%) te Toyota Prius (77%). Najmanje sigurnim za pješake su ponovno Korejci. Listu predvodi SsangYong XLV (55%) iza kojeg dolazi njegov brat Tivoli (55%) te Kia Niro (57%).

 

Kao najboljim u klasi (u 2015. godini, podatci još nisu dostupni za 2016. godinu) terenaca proglašen je Volvo XC90, odnosno Mercedes GLC. Obiteljske automobile predvodi Jaguar XE iza kojeg slijedi Infinity Q30. U kategoriju supermini modela najsigurnijim je proglašena Honda Jazz, a Mazda MX-5 u kategoriji sportskih kabrioleta.

 

Međutim, podatci koji su dostupni, a odnose se na najbolji sustav pomoći vozaču pokazuju kako je pobjedu odnio sustav ugrađen u Ford Edge iza kojeg dolazi onaj u Toyoti Prius i Hyundai Ioniqu.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.