x

Najskuplji automobil uvezen u BiH plaćen skoro pola miliona KM!

Za deset najskupljih automobila koji su od početka godine uvezeni u BiH, građani su iskeširali cijelih 3,1 miliona KM.

Najskuplja limuzina sa uvoznim dadžbinama koštala je 450.000 KM, a riječ je o „Ferariju 488 Spider F 142“. Na drugom mjestu je „Tesla motors S 002“, koji je plaćen 362.000, dok se na trećoj poziciji najskupljih uvezenih automobila našao „Mercedes-Maybach S 500, 4Matic“ koji je koštao nešto više od 330.000 KM.

 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), za deset mjeseci ove godine u BiH je uvezen 58.531 automobil, ukupne vrijednosti 857 miliona KM.

 

U ovom periodu je, od ukupnog broja, uvezen je 9.231 novi i 49.300 polovnih automobila. Unazad nepunu deceniju, vrijednost uvezenih automobile konstantno je u porastu. Tako je, na primer, tokom 2010. uvezeno automobila vrijednosti 462,5 miliona, 2013. skoro 578 miliona, a lane 921,5 miliona KM.

 

Dok je broj uvezenih novih automobila u padu, iz godine u godinu uvozimo sve više polovnjaka, čiji je broj prošle godine, u odnosu na 2010, skočio za dva i po puta, prenosi Euroblic.

 

U udruženjima potrošača ističu da ovi podaci potvrđuju da većina građana sebi može da priušti samo polovne automobile. Dodaju da ne treba zanemariti ni činjenicu da i u BiH ima ljudi koji mogu da izdvoje i po pola miliona za jedan automobil, što je još jedan dokaz velike socijalne raslojenosti društva.

 

– Činjenica je da auta nisu luksuz, odnosno da mnogi ljudi, htjeli ili ne, jednostavno moraju da ih imaju. Međutim, podaci da je samo deset luksuznih vozila plaćeno više od tri miliona KM, potvrđuje da, uprkos krizi, za neke ljude nema zime. S druge strane, porast uvoza polovnih vozila potvrđuje da je malo oni koji za automobile mogu da izdvoje neke veće pare. Prodaju staro, nešto doplate i uvezu nešto bolje vozilo – ističu iz ovih udruženja.

 
Izvor: Hayat.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.