x

Najskuplji grad na svijetu, a nisu London i Tokio!

Glavni grad Angole, Luanda, je najskuplji grad na svijetu za strance, prestigavši na listi, koju je sastavila američka konsutantska kuća Mercer, Tokio, Moskvu, London i Njujork.

Mercer je sproveo istraživanje o troškovima života i na osnovu toga napravila listu najskupljih gradova na svijetu, prenosi MINA-business.

 

Mercer je uporedio 214 gradova širom svijeta, uzimajući u obzir cijene smještaja, prevoza, namirnica i zabave, a krajnjii rezultat se zapravo može smatrati skupoćom života za stranca.

 

Jedan od kriterijuma na osnovu kojih Mercer izračunava životne troškove u gradovima su relativna snaga ili slabost valute ispitivanog grada u odnosu na američki dolar u prethodnih 12 mjeseci, a drugi je kretanje cijena u prethodnih godinu, u odnosu na ona u Njujorku kao bazi, prenosi Biznis.ba.

 

Kad se sve to uzme u obzir, u Merceru su zaključili da je najskuplji grad na svijetu, a ujedno i u Africi u ovoj godini Luanda.

 

Bezalkoholno piće u restoranima Luande u prosjeku košta 20 eura. U restoranima brze hrane uobičajeni obrok košta u prosjeku 11 eura, duplo više nego u Briselu.

 

Mjesečna plata policajca iznosi 320 eura, dok kvadratni metar stambenog prostora u novogranji košta 1,7 hiljada eura, dok mjesečna stanarina za garsonjeru iznosi 2,5 hiljada eura, a za kuću čak 7,5 hiljada eura.

 

Od početka ekonomske krize 2008. godine, grad privlači novi talas imigracije iz Portugalije. 

 

Na drugom mjestu najskupljih gradova svijeta, a ujedno i Afrike, za život stranaca je još jedan afrički grad, Ndžamena, glavni grad Čada, jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta. Taj grad se našao na listi iznad Hong Konga, Singapura, Ciriha, Ženeve i Tokija. 

 

Treći najskuplji afrički grad je Viktorija, a četvrti je glavni grad Gabona, Libervil koji je na globalnoj listi Mecera zauzeo 19. poziciju, poslije Njujorka, kineskog Šendžena i Tel Aviva.

 

Ogromne razlike između siromašnih i bogatih dominiraju u Libervilu u kojem nezaposlenost dostiže 20 odsto, a siromašni čine 33 odsto stanovništva.

 

Peti najskuplji afrički grad je Kinšasa, glavni grad Demokratske Republike Kongo, koja u ogromnoj mjeri zavisi od uvoza. Cijena večere u luksuznijem restoranu u prosjeku košta 100 EUR koliko je potrebno platiti i za iznajmljivanje taksija na čitav dan.

 

Na šestom mjestu je Lagos, najnaseljeniji grad Nigerije, koji broji 12 miliona stanovnika, koji je na globalnoj listi zauzeo 25. mjesto. Čaša džin tonika u restoranu, u prosjeku, košta 24 eura, tri puta više nego u Parizu. Za iznajmljivanje garsorenje u kvartu gdje uglavnom živi srednja klasa potrebno je izdvojiti 1,3 hiljade eura mjesečno, a kirija se plaća unaprijed za dvije godine.

 

Na sedmom mjestu najskupljih gradova u Africi je najveći i glavni grad Republike Kongo, Brazavil, koji je ujedno i rječno pristanište u donjem toku rijeke Kongo. U elitnom restoranu obrok u prosjeku košta 60 eura,  koliko i prosječna mjesečna plata nastavnika, a pivo pet eura. Za iznajmljive kuće u centru grada potreno je mjesečno izdvojiti 1,5 hiljada eura.

 

Mjesečni računi za struju, vodu, komunaliji su niski srazmjerno platama građana. 

 

Osmi najskuplji afrički grad je Bamako, prijestonica Malija, koji je ujedno 29. najskuplji grad na svijetu. Cijene su vrtoglavo porasle, posebno hrane i goriva, usljed političke krize u zemlji koja je izbila 2012. godine.

 

Na devetoj poziciji liste našao se glavni i najveći grad Gvineje, Konakri. On je 34. najskuplji grad na svijetu.

 

Na desetom mjestu je Dakar, glavni grad Senegala, koji se na globalnoj listi našao na 40. mjestu. Cijena robe široke potrošnje je visoka posebno za siromašno lokalno stanovništvo. Kilogram šećera u ovom gradu košta 1,5 eura, a litar benzina 1,2 eura.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.