x

Najstrašnije staze: Da li biste smjeli hodati ovuda?!

Širom svijeta, na različitim planinama, izgrađene su staze po kojima se rijetki usude hodati. Donosimo pregled nekih od najipresivnijih i najstrašnijih staza na svijetu.

Čak 700 godina stara staza na Huashan planini u Kini široka je samo 30 centimetara. U priloženom videu možete pogledati kako otprilike izgleda štetnja po njoj.

Jedan metar široka staza imena `El Caminito del Rey` nalazi se u Špannjolskoj i to iznad ElChorro rijeke. Izgrađena je između 1901. i 1905. godine za radnike koji su morali prelaziti iz jedne hidroelektrane u drugu. Vjeruje se da je ta staza jedna od najopasnijih staza na litici, rukohvata nema, a neki su se djelovi i raspali. Zatvorena je 2000. godine, ali će se ponovno otvoriti 2014. godine, piše io9.

Staza `Walk of faith` nalazi se na planini Tianmen u Kini na 1.430 metara. Riječ je o stazi koja je široka 90 centimetara, a ako biste se odlučili na šetnju po njoj, onda biste trebali znati i da je staklo po kojem biste hodali debelo 6,3 centimetra. 

Iako nisu toliko zastrašujuće, valja spomenuti i stepenice na planini Huangshan, odnosno Žutoj planini u Kini. Duge su čak 48 kilometara. 

Drevni Baoxie Plank Road izgrađen je u vrijeme cara Huiwena (oko 320 godina prije Hrista). Staza pokriva udaljenost od 250 kilometara, ali je sada samo jedan dio prohodan. 
 
Staza uz 71 metar visok Budin kip u Kini, koji je ujedno i najveći Budin kameni kip na svijetu, izgleda zaista impresivno. Sagrađena je između 713. i 803. godine.
 
`Angels Landing` u SAD je još poznat kao Aelous hram, a nalazi se u nacionalnom parku Zion, Utah. Na obje strane, na visini od 610 metara je staza koja je duga 3,9 kilometara i izgrađena je u stijeni 1926. godine.
 
`Wl Penon de Guatape` ili stijena Gutape koja je još poznata pod nazivom `La piedra Penol` nalazi se u blizini Guatapea u Kolumbiji. Riječ je o velikoj pukotini u stjeni gdje su se prvi ljudi popeli 1954. godine. Nekolio godina kasnije napravljene su stepenice.
 
Izvor: dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.