x

Najvažnija pravila za očuvanje zdravlja zubi!

Kažu da je osmijeh najkraća udaljenost između dvoje ljudi, a stomatologija je usmjerena upravo k tome da vam podari zdrave i blistave zube. I to možete lako postići uz nekoliko važnih pravila

Kako navodi dr. med. dent. Tamara Žaja Miličić iz stomatološke ordinacije TIM DENT – Miličić, osobna higijena i pravilna prehrana dva su čimbenika kojima se može preventivno djelovati na zdravlje usta i zuba, a  u svakodnevnom je životu čovjeku na raspolaganju više načina i mogućnosti za dobro održavanje higijene usta i zuba.

 

1. Osobna higijena

 

Korištenje četkice i paste za zube najčešći je i najuobičajeniji način jer se četkicom uklanjaju sve naslage sa zuba, desni i jezika, što pridonosi čistoći i svježini usta. Zube i usta neophodno je prati najmanje dva puta dnevno, ujutro nakon ustajanja, tj. prije doručka te navečer prije spavanja.

 

2. Četkice za zube

 

Četkice za zube razlikuju se po veličini (male, srednje, velike) i oštrini (meka, srednja i tvrda) te materijalu od kojeg su napravljene, a koji može biti umjetan ili prirodan. Danas, osim standardnih, postoje i električne četkice koje su se pokazale učinkovitijima u uklanjaju naslaga sa zuba te zahtijevaju manju vještinu pri korištenju. Na tržištu postoje i posebne interdentalne četkice namijenjene čišćenju teško pristupačnih prostora u ustima, odnosno održavanju fiksnih protetskih i ortodontskih nadomjestaka. S obzirom na veliku i raznovrsnu ponudu četkica za zube, pravilan odabir je prvi korak k dobroj oralnoj higijeni.

 

3. Paste za zube

 

Većina pasta za zube koje se koriste u svakodnevnoj uporabi imaju u svom sastavu sve potrebne sastojke koji doprinose kvalitetnom korištenju. Osnovni je i najvažniji sastojak pasta za zube fluor koji se nalazi u obliku natrij fluorida ili monofluorofosfata, a tu su i abrazivi, zaslađivači, boje i različite arome.

 

4. Zubni konac

 

Zubni konac važan je dio oralne higijene jer se njegovim redovitim korištenjem vrši prevencija bolesti desni i zuba. Posebno je učinkovit kod čišćenja prostora između dva zuba odnosno onih mjesta gdje standardna četkica za zube ne može doprijeti.

 

5. Tekućine za ispiranje usta

 

Značajan dio dobrog oralnog zdravlja može se pripisati i korištenju tekućine za ispiranje usta. One najčešće sadrže klorheksidin ili fluor i koriste se isključivo po uputi proizvođača ili pod kontrolom stomatologa.

 

6. Pravilna prehrana

 

U svakodnevnoj prehrani u organizam se unosi hrana različitog sadržaja i u različitim količinama. Radi zdravlja zubi, ali i općeg zdravlja, potrebno je voditi računa o što većem unosu sirove, neprerađene hrane, poput voća i povrća. Vrlo je važno da se navečer prije spavanja, a nakon pranja zubi, ne unosi hrana jer je noć razdoblje kada su u ustima najbolji uvjeti za stvaranje karijesa.

 

7. Redovite kontrole kod stomatologa

 

Za oralno zdravlje svakog pojedinca brinu se stomatolozi koji prate stanje u ustima pacijenata tijekom redovnih šestomjesečnih pregleda, i, ovisno o potrebama, daju odgovarajuće savjete i primjenjuju odgovarajuće terapeutske metode, a sve u cilju održavanja dobrog stanja u ustima.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.