x

Najveća Vodoo pijaca na svijetu se nalazi u Togo-u!

Kada se ne osjećamo dobro, mi posjećujemo ljekare, a zatim i apoteke. U nekim krajevim svijeta, kada se neko razboli, on posjeti vodoo svećenika, a zatim i pijacu vodoo lijekova. Vjerovatno je njima bizaran naš način liječenja, kao što je i nama bizaran njihov.

Jedna takva vodoo pijaca se nalazi u Loméu, glavnom gradu države Togo. Akodessewa Fetiš Pijaca je poznata kao najveće fetiš tržište na svijetu, mjesto gdje Voodoo praktičar može pronaći sve što mu je potrebno za svoje rituale. (Kada kažemo fetiš tržište, mislimo na fetišizam koji u etnologiji predstavlja predmet za koji se vjeruje da ima nadnaravne moći, a ne fetišizam seksualne prirode.)

U zemljama poput Toga, Gane i Nigerije, Vodoo religija je još uvijek jako popularna. Oni koji je praktikuju vjeruju da životinjski dijelovi i čudnovati talismani imaju iscjeliteljske moći koje će riješiti sve njihove probleme.

A ako postoji jedno mjesto na svijetu gdje vodoo svećenici mogu nabaviti sve što im je potrebno za ritual, to je onda Akodessewa Fetiš Pijaca. Jednostavno, umjesto apoteke sa konvencionalnim lijekovima, ovo je apoteka sa raznim dijelovima životinja, kipovima i ljekovitim biljem.

Kršćanstvo i Islam su se tako brzo proširili u prošlom stoljeću u cijeloj Africi da su mnogi mislili da će tradicionalne lokalne religije poput voodoo-a potpuno nestati. Međutim, novi izvještaji pokazuju da milioni afrikanaca u subsaharskoj regiji još uvijek praktikuju religiju svojih predaka, vjerujući u vještice, zle duhove i prinošenje žrtava.

“Stvar je u tome što je ovdje veliki postotak muslimana ili kršćana, zapravo vrlo religioznih muslimana ili kršćana, koji su zadržali i vodoo i koji sudjeluju u afričkim tradicionalnim vjerovanjima i običajima”, izjavio je Alan Cooperman, saradnik direktora u Pew Research Centru Foruma o Religiji i Javnom Životu.

Oni koji su bili ovdje, kažu da je mjesto jednostavno ludo. Svratite da samo pogledate šta se tu dešava, a završite na tezgi cjenkajući se oko talismana o kojem apsolutno ne znate ništa. Trgovci su jako iskusni, znaju kako da vam se uvuku pod kožu i kako da vas nagovore da kupite makar suvenir.

Voodoo trgovci imaju proizvode prikupljene iz svih krajeva zapadne Afrike i bez obzira na vaš problem oni tvrde da imaju rješenje. Također tvrde da mogu pomoći svima na svijetu, i da svaki put kada neko ima problem i kada ponestane drugih opcija, dođe na ovu pijacu u potrazi za rješenjem.

Joseph Abo, vodič kroz pijacu kaže da vlada zna za njih, ali da oni ne rade nište ilegalno i da ne ubijaju životinje koje nude na tržištu. Pored toga, oni praktikuju bijelu magiju.

“Mi možemo pomoći svima. Na primjer ljudima koji ne mogu imati djecu. Ako vi i vaša supruga niste dobili bebu nakon 10 godina pokušavanja i idete u bolnicu koja vam ne može pomoći, mi imamo neke lijekove ovdje na pijaci koji mogu pomoći ženi da dobije dijete.”

“Velike kosti se koriste za zaštitu ljudi i kuća. Svake godine Vodoo svećenici idu od sela do sela i pripremaju ‘zaštitnik kuća’. One male kipove prodajemo turistima koji dolaze iz cijelog svijeta na našu pijacu, koja je i najveće fetiš tržište na svijetu”, dodaje Joseph Abo

Postoji jako mnogo slika ove vodoo pijace, a mi smo odabrali one sa najmanje uznemirujućim sadržajem (koliko god je to bilo moguće), a da pri tome opet dočaramo šta sve možete ovdje kupiti.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.