x

Najveće greške koje činite prilikom pečenja piletine!

Često vam se dogodi da prilikom pečenja piletine umjesto sočnog i ukusnog mesa dobijete meso koje je suho, gumeno ili pak zagoreno? Uz pomoć ovih nekoliko trikova jednom zauvijek izbjegnite najčešće pogreške koje činite prilikom pečenja piletine bilo u pećnici, tavi ili na roštilju.

Vezanje nogu i krila prije pečenja pileta. Ako noge i krila čvrsto ne zavežete uz tijelo pileta, krajnji rezultat bit će daleko od savršenog. Osim lijepa izgleda, vezanje pileta prije pečenja ima i praktične razloge. Tako čvrsto povezivanje nogu i krila omogućuje ravnomjerno pečenje i sprečava isušivanje mesa. Naime, ako pile ne povežete, vruć zrak cirkulirat će unutar otvorenog prsnog koša te će se taj dio znatno prije ispeći i isušiti.

 

Pokrivanje pileta tijekom pečenja. Još jedan način da spriječite pretjerano prženje piletine je pokrivanje aluminijskom folijom tijekom prvih 20 minuta pečenja. Ovaj trik usporit će pečenje mesa na prsima te će se taj dio pileta ispeći u isto vrijeme kada i meso na batacima. Folijom lagano prekrijte pile, nemojte ga umotati kako bi zrak mogao lagano strujati između folije i mesa.

 

Pirjanje piletine u tavi. Pirjanje pilećeg mesa na maslacu na tavi sjajno je jelo koje rezultira sočnim mesom zlatnosmeđe boje. I dok je jedan od osnovnih kulinarskih savjeta da tavu nikada ne treba pretrpavati, u ovome slučaju ovo pravilo  ne vrijedi. Nemojte pirjati samo dva komada piletine, već slobodno natrpajte tavu, piše Huffington Post. Naime, prema savjetu vrhunskih kuhara, tava bi trebala biti prepuna pilećeg mesa, inače će rastopljeni maslac zagorjeti. Stoga, ako pripremate manju količinu piletine, radije posegnite za najmanjoj tavom, jer ako dva komadića mesa prepečete u velikoj tavi krajnji rezultat biti će prilično zagoreno meso.

 

Ne znate kada je meso najbolje pečeno. Prilikom pečenja cijelog pileta, najbolje je koristiti termometar koji bi u trenutku idealno pečenog pilećeg mesa trebao pokazivati 140 stupnjeva na području bataka. No ako nemate termometar za kuhanje, poslužite se ručnim testom. Naime, lagano pritisnite mišić na bazi svog palca dok je dlan opušten, upravo bi takvu strukturu trebalo imati sirovo meso. Nakon toga skupite šaku i ponovno pritisnite isti taj mišić, upravo tako bi trebalo izgledati dobro pečeno meso.

 

Piletina s roštilja. Za vrijeme pečenja piletine na roštilju, nerijetko se dogodi da vatra bukne zbog masnoće koja kapa iz mesa. Premda to nije opasno, takav način pečenja piletini može dati pomalo zagoren okus. Stoga, prema riječima stručnjaka, iako se to možda protivi svemu što ste do sada čuli, piletinu je najbolje prvo ispeći sa strane gdje je meso i tek nakon toga ga okrenuti na stranu gdje je koža. Tako ćete dobiti finu hrskavu koricu, a masnoća će znatno manje kapati i razbuktavati vatru.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.