x

Najveće greške koje radite kod podgrijavanja hrane!

Ostaci od jučerašnjeg ručka lako se mogu pretvoriti u maštovitu večeru ili zanimljiv ručak na poslu. No nerijetko se dogodi da sjajan ručak postane očajan podgrijanac. Pitate se u čemu ste pogriješili? Odgovor je vrlo jednostavan - u načinu na koji podgrijavate hranu.

Čaroliju koju ste u kuhinji stvorili možete uništiti u svega par sekundi pogrešnim načinom podgrijavanja hrane. Neka jela zagriju se brzo i jednostavno u mikrovalnoj bez da im se promijeni okus, dok se oko drugih potrebno malo više potruditi ne bi li im se sačuvali okus i tekstura. No ima i hrane poput jaja i ribe koju nikad ne biste trebali pokušavati podgrijati.

 

Odrezak

Dobar odrezak neće postati bolji ako ispečen `prespava noć` u hladnjaku, no sutradan može biti podnošljivo dobar ako ga narežete na manje dijelove i zagrijete na tavi s malo masnoće.

 

Pečeno povrće

Jednog pravila uvijek biste se trebali držati: ako je nešto pečeno u pećnici, onda je to jelo najbolje i podgrijavati u pećnici. A kad je riječ o pečenom povrću, zapamtite da ćete ga vratiti u život jedino ako ga zagrijete u pećnici.

 

Tjestenina

Mikrovalna pećnica nije nikako dobar izbor za podgrijavanje tjestenine jer će je isušiti. Ako ne želite tjesteninu (s umakom) jesti hladnu, najbolje je zagrijati je u tavi s malo masnoće.

 

Kafa

Ako baš morate, podgrijte je na nekoliko sekundi u mikrovalnoj, ali imajte na umu da joj okus sigurno neće biti isti kao kad je svježa.

 

Jaja

Nikad, ali baš nikad ne biste smjeli podgrijavati jaja. Jedite ih hladna, okus im neće biti bitno drugačiji.

 

Riba

Jedino gore od podgrijanih jaja je podgrijana riba. Nemojte ni pomišljati na to da je podgrijete. Ribu možete jesti i hladnu, a ako ne znate što biste s njom, natrgajte je na komadiće i napravite salatu.

 

Palačinke i pohana piletina

Njih bez problema možete zagrijati u toploj pećnici ili u preklopnom tosteru. Stavite ih u aluminijsku foliju da ne uprljate toster i preklopite, ali nemojte pritiskati gornju polovicu tostera. Na ovaj način možete zagrijati i pohano bijelo pileće meso koje nikad, ali baš nikad nemojte pokušati grijati u mikrovalnoj pećnici jer će se meso isušiti i postati gumeno.

 

Pizza

Što god da planirate, držite se podalje od mikrovalne pećnice. Nije dobra ideja ni pećnica jer će vam to oduzeti previše vremena budući da morate čekati da se ona zagrije. Najbolje bi bilo komad pizze zagrijati na srednje jakoj vatri u pokrivenoj posudi na tri, četiri minute.

 

Juhe i variva

Juhe nemojte pogrijavati u mikrovalnoj, već na štednjaku na srednje jakoj vatri. Ako se radi o gustoj juhi ili varivu, prije podgrijavanja dodajte u posudu malo vode da ne zagori i ne zaboravite je promiješati.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.