x

Nakon ovog ćete sasvim drugačije gledati na svađe!

Najnovije istraživanje je pokazalo da je učestalo svađanje s partnerom/partnericom, prijateljima ili rođacima štetno za zdravlje te da može povećati rizik od smrti u srednjoj dobi.

U članku objavljenom u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, danski znanstvenici ističu da su muškarci i nezaposleni najranjiviji. 

 

Istraživanje je pokazalo i da je suočavanje s brigama te prohtjevima uže obitelji također povezano s većim rizikom smrti, a veliku ulogu igra i sposobnost pojedinca da se nosi sa stresom. 

 

Iako su znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu došli do saznanja da učestale svađe povećavaju rizik od smrti kod muškaraca i žena, nisu u potpunosti mogli objasniti čimbenike koji stoje iza toga. 

 

Prethodna istraživanja su pokazala da bi anksiozni ljudi koji su izloženi prohtjevima partnera i djece te oni koji se često svađaju s bližnjima, mogli biti izloženi većem riziku od bolesti srca i moždanog udara. Dosadašnja istraživanja sugeriraju i da podrška prijatelja ima pozitivan učinak na zdravlje. 

 

U najnovijem istraživanju znanstvenici navode da fizičke reakcije na stres kao što je visoki krvi tlak mogu biti objašnjenje za povećan rizik od smrti. 

 

Pokazalo se i da nezaposlenost povećava negativan utjecaj stresnih društvenih odnosa te da su nezaposleni izloženi većem riziku smrti bilo kojeg uzroka u odnosu na zaposlene. Nadalje, pokazalo se i da su muškarci koji su osjetljiviji na brige i zahtjeve, uglavnom svojih partnerica, također više izloženi riziku. 

 

Doktorica Rikke Lund kaže da su brige i svađe dio života, no, nadodala je da su oni koji su često uključeni u sukobe u skupini s najvećim rizikom. 

 

Profesorica Angela Clow s Odsjeka za psihologiju i fiziologiju na Sveučilištu u Westminsteru, izjavila je da je rezultati istraživanja ne iznenađuju. 

 

`Bilo bi zanimljivije da su saznali zašto ili kako sukobi imaju učinak na povećan rizik smrtnosti`, nadodala je. 

 

Izvor: magazin.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.