x

Nakon ovoga više nikada nećete zaboraviti na doručak!

Novo istraživanje donosi još jedan jako dobar razlog da više nikada ne preskačete doručak. Naime znanstvenici su otkrili kako doručak može pomoći u gubljenju viška kilograma.

Ljudi koji redovito doručkuju sagorijevaju više kalorija te imaju bolju kontrolu šećera u krvi u usporedbi s osobama koje preskaču jutarnji obrok. Za potrebe novog istraživanja znanstvenici su ispitali učinak svakodnevnog doručkovanja u odnosu na jutarnji post. Na Sveučilištu u Bathu, na kojem je studija provedena, sudionici istraživanja u dobi između 21 i 60 godina nasumično su bili raspoređeni u dvije skupine; onu koja doručkuje i onu koja ne doručkuje, a istraživanje je potrajalo šest tjedana.

Skupina ispitanika koja je preskakala doručak nije konzumirala kalorije sve do 12 sati, a druga skupina ispitanika konzumirala je 700 kalorija prije 11 sati, s tim da su 350 kalorija konzumirali unutar dva sata od buđenja.,,Kod ispitanika koji su doručkovali, suprotno uvriježenom mišljenju, nije zabilježena manja želja za grickalicama i većim porcijama u ostatku dana. Rezultati su pak pokazali da ispitanici koji doručkuju imaju višu razinu energije jer su aktivni uglavnom u jutarnjim satima nakon jela, piše webmd.com.


S odmicanjem dana, kod ispitanika koji su doručkovali zabilježena je bolja kontrola šećera u krvi u odnosu na osobe koje su postile tijekom jutra. Doktor James Betts sa Sveučilišta u Bathu te vodeći istraživač u ovoj studiji objavljenoj u Journal of Clinical Nutrition kaže: `Glavni zaključak naše studije je da osobe koje doručkuju sagorijevaju veću količinu kalorija. Većina će smatrati kako se više kalorija sagorijeva zbog smanjene želje za grickalicama i ubrzanog metabolizma, no razlog se zapravo krije u kretanju.` Naime osobe koje doručkuju aktivnije su nakon jutarnjeg obroka, više se kreću te se to odražava i na gubitak kilograma.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.