x

Nakon silnog radovanja i veselja, za predstavnicu Srbije na Evroviziji uslijedio potpuni šok!

Glasovi Crne Gore i Makedonije na Eurosongu 2015, na kojem je pobjedio predstavnik Švedske, diskvalifikovani su, saopštio je organizator festivala neposredno poslije završetka finalne takmičarske večeri u Beču. Nezavisno kontrolno tijelo Prajsvoterhaus utvrdilo je da su crnogorski i makedonski bodovi raspoređeni isključivo na osnovu glasova gledalaca u tim zemljama, koji su glasali putem sms-a, piše ``Danas``.

Crna Gora i Makedonija su maksimalan broj bodova dali Srbiji i Albaniji (CG: 12, MK: 10; i Albaniji (MK: 12, CG:10) što je Bojani Stamenov obezbjedilo 10. mjesto od ukupno 27 takmičara. U kratkom saopštenju Evrovizije se kaže da su glasovi iz CG i MK dodijeljeni mimo pravila o glasanju koje podrazumjeva da se bodovi raspoređuju 50 posto na osnovu glasanja gledalaca, a 50 posto na osnovu glasova stručnog žirija.

 

O ovom slučaju će biti raspravljano na sastanku tokom juna, pa će se tada znati krajnji ishod odluke povodom diskvalifikacije glasova iz Crne Gore i Makedonije, zbog čega bi moglo da dođe do promjene na tabeli. Prema rezultatima uz glasove iz ove dvije zemlje, Srbija je zauzela 10. mjesto s 53 osvojena poena, a Albanija 17. s 34. Ukoliko budu poništeni bodovi, Srbija će pasti na 17. poziciju, jer je od CG i MK dobila ukupno 22 poena.

 

Važeće pravilo o glasanju za Pjesmu Evrovizije ustanovljeno je 2008. kada je festival održan u Beogradu, a nakon brojnih kritika zbog pobjede Marije Šerifović godinu ranije zbog takozvanog ``blokovskog glasanja``. Raspodjela bodova 50/50 na osnovu glasova publike i stručnog žirija u svakoj od zemalja prvi put je primjenjena 2009. na finalno takmičenje, a od naredne godine se primjenjuje i na dvije polufinalne večeri.

 

Takozvano ``blokovsko glasanje`` jedna je od najvećih kontroverzi festivala koji se održava 60 godina, zbog čega je nedavno uvršten u Ginisovu knjigu rekorda kao najdugovječniji muzički događaj takmičarskog karaktera na svijetu. Decenijama unazad, skandinavske zemlje dodjeljuju najviše poena jedna drugoj, to je karakteristično za Grčku i Kipar.

 

Od raspada nekadašnjeg Sovjetskog saveza i Jugoslavije, isto se dešava i s zemljama nastalim na tim prostorima. Ova pojava izazvala je brojne kritike, naročito među zapadnoevropskim učesnicama, jer su godinama pri vrhu liste i među pobjednicama bile zemlje iz Istočne ili Srednje Evrope. Ovaj problem je donekle riješen uvođenjem pravila iz 2008. godine.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.