x

Nakon upozorenja Donalda Trumpa pale dionice BMW-a, Volkswagena i Daimlera!

Dionice njemačkih proizvođača automobila BMW, Volkswagen i Daimler su pale nakon što je Donald Trump upozorio da će se automobili proizvedeni u Meksiku oporezivati na 35 posto, ako se izvoze u Sjedinjene Američke Države (SAD), piše BBC.

Novoizabrani predsjednik je rekao da će savjetovati autofirme da ne gube vrijeme i novac, izgradnjom tvornice u Meksiku. Ako BMW proda automobil u SAD-u, morat će platiti 35 posto poreza, rekao je Trump.

 

Ovakve odluke Trumpa predstavljaju za sve autokompanije. 

 

BMW dionice su pale za 1,5 posto u Frankfurtu, VW su pale za 1,8 posto, a Daimlera za 1,6 posto.

 

``Ako želite izgraditi dobru autoindustriju u svijetu, onda vam želim sve najbolje. Možete praviti automobile za SAD, ali za svaki automobil koji dolazi u SAD, platit ćete 35 posto poreza“, izjavio je Trump njemački list Bild.

 

Ministar ekonomije Njemačke Sigmar Gabriel rekao je da umjesto što kažnjavaju njemačke proizvođače automobila, SAD trebaju praviti bolja i poželjnija vozila. Nametanje tarife bi američku automobilsku industriju moglo skupo stajati, smatra ministar Gabriel.

 

``Protekcionizam može priuštiti kratkoročne prednosti, ali je gotovo uvijek štetan na duže staze``, rekao je njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble.

 

BMW i Mercedes-Benz već imaju značajne tvornice u SAD-u, gdje grade sportska vozila za izvoz u Aziju i Evropu. Ali obje kompanije, kao i VW, imaju tvornice u Meksiku, gdje su troškovi rada daleko manji.

 

Prošle godine je BMW počeo izgradnju postrojenja u San Luis Potosi, gdje se godišnje planira proizvesti 150.000 vozila serije 3. BMW je rekao da neće promijeniti svoje planove: 

 

``Proizvodnja je cilj na svjetskom tržištu, stoga će postrojenja u Meksiku upotpuniti proizvodne pogone u Njemačkoj i Kini“, navodi kompanija.

 

VW je počeo proizvodnju prošle godine s kapitalom 1,3 milijarde dolara u tvornici u blizini Puebla.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.