x

Namirnice koje biste trebali jesti baš svaki dan!

Donosimo vam sedam namirnica koje bi se na vašem jelovniku trebale nalaziti svakodnevno, a evo i zašto.

Špinat je svakako u toj skupini – Bogat je biljnim vlaknima na bazi omega-3 i folne kiseline, koje pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze. Pročitajte još o špinatu, jer je riječ o jako zdravoj povrtnoj namirnici.

 

Preporučena dnevna doza je 1 šalica svježeg špinata ili pola šalice kuhanog. Zamjene za špinat može biti kelj, kineski kupus ili zelena salata.

 

Jogurt se podrazumijeva – Pomaže u jačanju imuniteta i štiti od raka. Preporučena dnevna doza je 1 šalica jogurta. Pročitajte još malo o jogurtu, i njegovom djelovanju na ljudski probavni sustav. Zamjene za jogurt može biti kefir ili soja jogurt.

 

Rajčica – Istraživanja pokazuju da su namirnice bogate likopenom mogu smanjiti rizik od upale mjehura, upale pluća, prostate, kože, i raka želuca, kao i smanjiti rizik od koronarne arterijske bolesti. Preporučen dnevni unos je 22 g likopena što iznosi 8 mini rajčica ili čašu soka od rajčice. Zamjene za rajčicu je lubenica, crveni grejpfrut, japanska jabuka, papaja ili guava.

 

Mrkva je također na ovoj zdravoj listi namirnica – Sadrži karotenoid koji sprečava širenje raka, ali i smanjuje rizik od astme i artritisa. Preporučen dnevni unos mrkve je pola šalice. Zamjene za mrkvu su slatki krumpir, bundeva, mango ili žuta paprika babura.

 

Borovnice jedite kada god stignete – Najbogatije su antioksidansima. Sprečavaju širenje raka, dijabetes i gubitak pamćenja koji se pojavljuje s godinama. Dobre su i za očuvanje kardiovaskularnog sustava jer sadrže vitamine A i C, a bogate su i vlaknima. Preporučen dnevni unos je 1 šalica svježih borovnica, ili pola šalice smrznutih ili sušenih borovnica. Zamjene za borovnice su akai bobice, grožđe, šljive, suho grožđe ili jagode.

 

Crni grah je također tu – Sve vrste graha su dobre za srce, ali ništa ne može na mozak toliko dobro utjecati kao crni grah. To je zato što je crni grah pun antocijana, antioksidanasa koji su pokazali poboljšanje funkcije mozga. Preporučeni dnevni unos je pola šalice graha. Zamjene za crni grah su grašak ili bob.

 

Orasi se mogu jesti svaki dan – Orasi su bogatiji omega-3 masnim kiselinama od lososa, i sadrže više polifenola od crnog vina. Preporučen dnevni unos je 1 do 7 oraha. Zamjene za orahe su bademi, kikiriki, pistacije ili lješnjaci, piše Net.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.