Namirnice koje morate prestati guliti već danas!
Svi znamo da ćemo većom konzumacijom voća i povrća postati zdraviji i gubiti kilograme. No čak i ako ste ludi za salatama, činjenica da ga treba oprati, očistiti, oguliti i začiniti može vam se činiti kao da nije vrijedno tolikog trošenja vremena.
Nutricionistica iz Philadephije, Katie Cavuto, jako nas je razveselila svojim iznošenjem prednosti ne guljenja određenih vrsta voća i povrća. Jer uz to što ćemo uštedjeti vrijeme, sačuvat ćemo i hranjive vrijednosti i okuse. A evo na koje namirnice se to odnosi:
Krumpiri
Uobičajeno je da se za pire krumpir, krumpir salatu, pa čak i pečeni krumpir, odstranjuje kora. No to je loša ideja, jer 20 posto hranjivih vrijednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakna, dolaze iz kore. Krumpir samo dobro istrljajte pri pranju.
Patlidžan
Koža patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin - jak antioksidant koji pomaže u borbi protiv oštećenja stanica do kojih dolazi zbog starenja ili bolesti, ističe Cavuto.
Batati
Kora slatkih krumpira mjesto je na kojem se kriju svi hranjivi sastojci: vitamin C, kalij i beta karoten.
Svježi krastavci
Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprječavaju zatvor i visokog su glikemijskog indeksa.
Mrkva
Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da se riješavate vanjskog omota mrkve. Cavuto kaže: ``Svi antioksidansi su koncentrirani na kori ili direktno ispod nje.``
Pastrnjak
Često ga nazivaju bijelom mrkvom, no pastrnjak je manje sladak, te više paše u zimske dane. A sdrži brojne hranjive sastojke direktno ispod kore, pa je radije zadržite kad ga budete kuhali s drugim povrćem.
Jabuke
Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško prožvakati, no to samo znači da je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. ``Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka``, dodaje Cavuto.
Izvor: Magazin.net.hr/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.