x

Namirnice koje morate prestati guliti već danas!

Svi znamo da ćemo većom konzumacijom voća i povrća postati zdraviji i gubiti kilograme. No čak i ako ste ludi za salatama, činjenica da ga treba oprati, očistiti, oguliti i začiniti može vam se činiti kao da nije vrijedno tolikog trošenja vremena.

Nutricionistica iz Philadephije, Katie Cavuto, jako nas je razveselila svojim iznošenjem prednosti ne guljenja određenih vrsta voća i povrća. Jer uz to što ćemo uštedjeti vrijeme, sačuvat ćemo i hranjive vrijednosti i okuse. A evo na koje namirnice se to odnosi: 

 

Krumpiri

 

Uobičajeno je da se za pire krumpir, krumpir salatu, pa čak i pečeni krumpir, odstranjuje kora. No to je loša ideja, jer 20 posto hranjivih vrijednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakna, dolaze iz kore. Krumpir samo dobro istrljajte pri pranju. 

 

Patlidžan

 

Koža patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin - jak antioksidant koji pomaže u borbi protiv oštećenja stanica do kojih dolazi zbog starenja ili bolesti, ističe Cavuto. 

 

Batati

 

Kora slatkih krumpira mjesto je na kojem se kriju svi hranjivi sastojci: vitamin C, kalij i beta karoten. 

 

Svježi krastavci

 

Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprječavaju zatvor i visokog su glikemijskog indeksa. 

 

Mrkva

 

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da se riješavate vanjskog omota mrkve. Cavuto kaže: ``Svi antioksidansi su koncentrirani na kori ili direktno ispod nje.`` 

 

Pastrnjak

 

Često ga nazivaju bijelom mrkvom, no pastrnjak je manje sladak, te više paše u zimske dane. A sdrži brojne hranjive sastojke direktno ispod kore, pa je radije zadržite kad ga budete kuhali s drugim povrćem. 

 

Jabuke

 

Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško prožvakati, no to samo znači da je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. ``Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka``, dodaje Cavuto. 

 

Izvor: Magazin.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.