x

Namirnice koje nikako nije dobro zamrzavati!

Iako mogućnost zamrzavanja namirnica ponekad spašava u situacijama u kojima ne stignemo uvijek kuhati nanovo, pa samo ``na brzinu nešto podgrijemo``, a neke namirnica nam čuva od kvarenja i do nekoliko mjeseci, nije svaka hrana pogodna za to.

Evo popis hrane za koji Huffington Post upozorava da je opasno zamrznuti.

 

1. Jaja

 

Moglo bi napuknuti i tako otvoriti prostor za ulazak bakterija.

 

2. Neko voće i povrće

 

Primjerice, lubenica i krastavci. Svako voće i povrće koje previše promijeni strukturu i boju nakon odmrzavanja zapravo bi trebalo izbjegavati držati u hladnjači.

 

3. Sir

 

Izgubit će na obliku i strukturi.

 

4. Ostali mliječni proizvodi

 

Jogurit, vrhnja, mlijeko, kreme... Mliječni proizvodi uglavnom nisu prijatelji zamrzavanja.

 

5. Začini

 

Smrznuti začini gube na okusu i teksturi jednom kada ih se odmrzne, pa gube svoju funkciju i hranjivu vrijednost. Također, mogli bi dobiti i drugačiji, uglavnom `odvratan` okus.

 

6. Pohana hrana

 

Ako zamrznete pohanu hranu, ono što je nekad bilo fino i hrskavo pretvorti će se u nešto bljutavo. Izgubit će i na okusu, tako da je bolje da je pohate onda kada je mislite i konzumirati.

 

7. Začinjeni preljevi

 

Njih je najbolje koristiti kada su svježi, a kada ih jednom zamrznete, više neće imati uopće, ili jednak okus. Primjerice, ako zamrznete majonezu, odvojit će se neki sastojaci, poput ulja i jaja, i sve će završiti kao neka čudna neupotrebljiva tekućina.

 

8. Krumpiri

 

Osim ako se radi o inače tvornički ili domaće zamrznutim krumpirićima (pomess frites), krumpiri će loše reagirati na zamrzavanje. Mogu postati vodenasti, mekani, i privući bakterije.

 

9. Skuhana tjestenina

 

Neke se tjestenine mogu čuvati zamrznute prije kuhanja, no općenito ćete, ako zamrznete skuhanu tjesteninu, poslije dobiti neku čudno masu vodenastog i nejestivog tijesta.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.