x

Namirnice koje često jedete, a ne znate da im je istekao rok trajanja!

Šećer, so i drugi začini vrijede svega nekoliko mjeseci. Ako imate policu sa začinima, vjerovatno imate bar jednu-dvije bočice kojima je istekao rok trajanja, no koje i dalje bezbrižno koristite.

Autorka knjige ``Biblija ukusa`` - Karen Page, tvrdi da bismo začine trebali zamijeniti svakih šest do 12 mjeseci. Kad je riječ o mljevenim začinima, oni su kraćeg vijeka, dok će cijeli začini, poput papra u zrnu ili štapića cimeta, trajati malo duže. 

 

Iako vam bijeli luk u granulama kojem je prošao rok trajanja vjerovatno neće naštetiti, mogao bi loše uticati na vaš obrok, jer će njegova snaga biti oslabljena te će hrana imati slabije začinjen ukus. Page savjetuje da zamijenite začine krajem godine, u novembru i decembru, jer u vrijeme praznika većina nas provede više vremena u kuhinji, a ako vam to postane tradicija, lako ćete se sjetiti zamijeniti ih barem jednom godišnje. 

 

Drugi savjet koji nudi Page je da ne kupujete velika pakovanja, osim ako ne kuvate svakodnevno za 20 osoba, po tri obroka. Takođe, jednom kupljen proizvod držite čvrsto zatvorenim i udaljenim od izvora topline, vlage i direktne izloženosti suncu. Znači, nikako nemojte držati začine iznad šporeta, mašine za suđe, sudopera ili blizu prozora. 

 

Mogli biste pak razmisliti i o tome da začine koji pripadaju porodici crvene paprike držite u frižideru, budući da će im takvo skladištenje pomoći da zadrže boju i svježinu.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.