x

Namirnice koje uvijek morate imati kod kuće!

Bez obzira jeste li vrhunski chef u svojoj kuhinji ili ste se tek počeli upoznavati s čarima kulinarstva, neke namirnice uvijek biste trebali imati ako ste u stisci s vremenom, a želite pripremiti obrok.

1. Maslinovo ulje

Znamo da je zdravo, ali budite oprezni s količinom jer jedna žlica ima 120 kalorija. Osim upotrebe prilikom kuhanja, prelijte ga preko gotovih jela, poput ribe s roštilja, tjestenine ili povrća.

2. Konzervirane masline

Imaju dug rok trajanja, a možete ih kombinirati u mnogim jelima. Idealne su kada vam se jede nešto slano i možete ih staviti u razne umake ili salate. Desetak komada ima 50 kalorija.

3. Med

Osim što je odličan prirodni zaslađivač, nemojte zaboraviti da ima ljekovita sredstva. Ako je dobro pohranjen, med može trajati godinama. Također je izvrstan za njegu lica i kože. Napravite brzinski piling od meda i kukuruznog brašna.

4. Grahorice

Izrazito su zdrave, prepune vlakana i proteina, a zaista nisu skupe. Jedna šalica slanutka tako sadrži oko 15 grama proteina i 12 grama vlakana. Uvijek je dobro imati koju limenku u smočnici jer u najmanju ruku možete složiti salatu za nekoliko minuta. 

5. Kvinoja

Izvrsna je žitarica koja se brzo i lako priprema. Kvinoja je bogata bjelančevinama, kalcijem, željezom, fosforom, vlaknima, vitaminima E i B, a ne sadrži gluten. Kuha se oko 20 minuta i jednostavna je za pripremu, a može se jesti sama ili u kombinaciji s drugim žitaricama. Pogodna je i za slatka i za slana jela, odlična s povrćem, gljivama i mesom, za salate i juhe.

6. Jaja

Sve najnovije studije pokazuju da dva jaja za doručak mogu pomoći da jedete manje tijekom dana. To je zato što su puna proteina i čine vas sitima. Jaja je lako pripremiti na bezbroj načina i kombinirati s ostalim namirnicama, tako da je dobro imati ih pri ruci.

7. Umak od rajčice

Daje okus mnogim jelima i umacima, a možete ga zamrznuti u manje čašice pa imati uvijek spremnog kada ste u žurbi. Nemojte zaboraviti da ćete na taj način tijelu osigurati dobru dozu likopena - rajčicama daje lijepu crvenu boju, a osim toga štiti od raka prostate. Svima onima koji ne vole svježu rajčicu u bilo kojem obliku znanstvenici preporučuju juhu od rajčice koja također blagotvorno djeluje na zdravlje dojki.

 

8. Banane

Spadaju među povoljno voće, zdrave su i ukusne, a i idealne kada ste u pokretu jer ne morate paziti jesu li oprane poput drugog voća. Osim u voćnim salatama, banane su iskoristive u kolačima ili ukusnimsmoothiejima.

9. Začini

Mali listovi kriju obilje antioksidanta, a svako jelo mogu pretvoriti u pravu kulinarsku deliciju. Ako kupujete svježe začine, pohranite ih u hladnjaku na papirnatom rupčiću koji će upiti višak vlage ili ih stavite u čašu s vodom. 


10. Čokolada

Željezo, kalcij, vitamini A, B1, C, D i E samo su neke od hranjivih tvari koje se nalaze u tamnoj čokoladi. Bakar, cink i željezo su minerali koji potiču obnavljanje stanica koje omogućuju rast kose, a upravo je tamna čokolada prepuna tih sastojaka. I ono već svima poznato - nakon lošeg dana nekoliko kockica čokolade promijenit će vam raspoloženje na bolje.

11. Temeljac

Možete ga napraviti samo od kostiju i povrća, a zatim zamrznuti i koristiti za najrazličitija jela ili umake. Kada ste u stisci s vremenom i treba vam brzinski ručak, lako ćete napraviti rižoto ili umak za tjesteninu, varivo ili neko slično jelo.

12. Tuna

Konzerva tune još je jedna namirnica koju trebate držati u smočnici jer se zaista slaže s hranom od koje ćete brzo i jednostavno napraviti ručak. Skuhate li primjerice tjesteninu i dodate malo svježeg povrća te tunu, imate ukusnu salatu na tanjuru.

13. Češnjak

Nemate li bijeli luk, češnjak mu je dostojna zamjena. Češnjak će jelima dati poseban okus, a uz njega nema potrebe da dodajete nezdrave dodatke ili masti.

14. Riža i tjestenina

Dva su to priloga koji ljudi najčešće jedu kada nemaju vremena za kuhanje delicija. Prije kupovine obavezno provjerite rok trajanja kako biste imali koji paket više u smočnici za hitne slučajeve i uvijek je bolje birati integralnu varijantu.

15. Zobena kaša

Drugi izraz za zdrav doručak svakako je zobena kaša. Možete je preliti vrućom vodom pa poslije dodati jogurt ili mlijeko i cimet. Ako volite slađu varijantu, dodajte žlicu meda. Neka su istraživanja pokazala da zob smanjuje apetit, a dokazano je da vam zobena kaša može pomoći u snižavanju kolesterola.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.