x

Namirnice od kojih ste još više gladni!

Poznat vam je onaj osjećaj kada jedete i jedete, ali nikako ne možete da se zasitite? Hrana treba da ublaži glad, ali neke namirnice djeluju upravo suprotno: čine da smo još gladniji.

Ako krećete na dijetu ili jednostavno ne želite da se prejedate i nakon obilnog ručka žudite još za kolačem ili sladoledom, saznajte koja to hrana predstavlja najveću ‘klopku’ za želudac i izbjegavajte je!

 

Pomfrit

Slasnim prženim krumpirićima koji imaju gotovo kultni status među hranom, malo ko može odoleti. Ukusan su prilog mnogim jelima, a neki ih najradije grickaju same, najčešće uz dodatak kečapa. Ali, ovi ugljenihidrati puni skroba namirnica su koja će vas teško zasititi.

 

Bijela tjestenina

Zbog obrade u kojoj je lišena vlakana i nekih hranjivih sastojaka, bijela tjestenina je više koncetrisana i slatka, ali i manje zdrava hrana. Ona spada u jednostavne ugljene hidrate koji uzrokuju povećanje nivoa glukoze u krvi zbog čega ćete osjećati još veću glad.

 

Voćni jogurt

Jogurt je odličan izvor kalcijuma koji održava čvrstoću kostiju, ali ako pojedete onaj s ukusom jagode, kruške ili nekog drugog voća, u organizam ćete unijeti puno više šećera nego ovog vrijednog minerala. Zato radije kupite običan jogurt i sami dodajte voće ili orahe i dobićete obrok bogat vlaknima i zdravim masnoćama.

 

Hot dog

Viršla u tijestu mnogima je omiljeni brzi obrok, ali koliko god ugodan bio za nepce, toliko je neugodan za probavni sastav. Hot dog je krcat nitratima, konzervansima i natrijumom, a kada organizam napunite neprirodnim sastojcima neće dugo biti zadovoljan i vrlo brzo će tražiti još.

 

Izvor: Pobjeda.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.