x

Napravite Rafaelo kocke!

Uživajte u neodoljivoj poslastici s egzotičnim ukusom kokosa.

Poslastice s kokosom su idealan način da u dom unesete egzotičnu, tropsku atmosferu. Zato vam predstavljamo recept za sočne Rafaelo kocke koje plijene svojim ukusom.

 

Potrebno je:

 

Za koru:

 

5 bjelanaca

 

300 g šećera

 

1 kašika sirćeta

 

100 g brašna

 

100 g kokosovog brašna

 

Za prelivanje korice:

 

pola litra mlijeka

 

Za fil:

 

5 žumanaca

 

pola litra mlijeka

 

250g margarina

 

200g šećera

 

6 kašika brašna

 

Rernu uključite na 200 stepeni. Razdvojite bjelanca od žumanaca. Mutite mikserom dok se bjelanca ne umute (oko 2 minuta), postepeno dodajte 300 grama šećera i nastavite s mućenjem dok se šećer potpuno ne rastopi (oko 4 minuta). Dodajte kašiku sirćeta i mutite još pola minuta dok ne dobijete čvrst šam. Isključite mikser i dodajte 100 g brašna.

 

Izdvojite od 100 grama kokosovog brašna dvije kašike (kasnije za dekoraciju) a ostatak dodati u umućeno bjelance i sve to miješati ručno kašikom.

 

Podmažite dublji pleh kašikom ulja i sipajte umućeno bjelance. Rasporedite ravnomjerno i stavite u rernu da se peče. S obzirom da ste rernu zagrijali na 200 stepeni, kada stavite koru da se peče smanjite temperaturu na 180 stepeni C i pecite 25 minuta. Rernu ne otvarajte dok se peče.

 

Vruću pečenu koru preliti s pola litra hladnog mlijeka ravnomerno i ostaviti da se hladi.

 

Fil

 

Mutite mikserom 5 žumanaca, dodajte pola litra mleka, 200 grama šećera, 6 kašika brašna (mućenje traje 2-3-min).

 

Kuvati na pari fil (7 – 10 min) miješajući s vremena na vrijeme varjačom a zatim i mikserom. Kuvan fil promiješati mikserom i ostaviti da se hladi. Miješajte s vremena na vrijeme dok se hladi da se ne bi napravila korica.

 

Umutite 250 margarina (koji je bio na sobnoj temperaturi) i u njega dodati ohlađeni fil. Mutite mikserom dok se dobro ne sjedini.

 

Filovanje

 

Preko kore koja se ohladila rasporedite ravnomjerno fil pa preko posuti 2 kašike kokosovog brašna koje ste prethodno odvojili. Stavite kolač u frižider sat vremena i poslužite kad se ohladi.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.