x

Napravite i vi savršen espreso!

Postanite i vi majstor za pravljenje jednog od najukusnijih napitaka ikad napravljenih.

Jedna od najpopularnijih i najzabavnijih ``uradi sam`` knjiga je ``Ein Mann ein Buch`` Eduarda Augustina. Autor opisuje sve što pravi muškarac treba znati, kao što je na primjer, kako napraviti pravi martini koktel kao Džejms Bond ili na koji način vezati kravatu.

 

U jednom poglavlju čak opisuje kako možemo sami spustiti Boing 747 na zemlju u slučaju da, kako smo to bezbroj puta vidjeli u filmovima, piloti jedan za drugim padaju u nesvijest.

 

Napraviti dobar espreso je nalik kvantnoj fizici, odgovori se vrte oko toga da se to ne može objasniti u tri rečenice, da treba puno vježbe, potrebno je razumjeti biljku, kafu, njen put, kako diše i ostalu filozofiju. Sve je to tačno i zavisi o tome koliko se čovjek na kraju želi baviti kafom, ali činjenica je da se radi o kuvanju kafe, a ipak ne o kvantnoj fizici. Zato vrijedi pokušati objasniti.

 

Vjerovali ili ne, zaista postoji definicija espressa koju je postavio Instituto Nazionale Espresso Italiano:

 

Potrebna količina mljevene kafe: 7 g +/- 0,5 g

Temperatura vode: 92°C +/- 2°C

Temperatura napitka u šolji: 67°C +/- 3°C

Vodeni pritisak: 9 Bar +/- 1 Bar

Mazagran: Piće francuskih vojnika za ljetnje dane

Vrijeme ``kuvanja`` 25 sek. +/- 2,5

Količina masnoće: 2 mg/ml

Količina kofeina: 100 mg po šaljici

Konačna količina napitka uključujući i kremu: 25 ml +/- 2,5 ml

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.