Napravite i vi savršen espreso!
Postanite i vi majstor za pravljenje jednog od najukusnijih napitaka ikad napravljenih.
Jedna od najpopularnijih i najzabavnijih ``uradi sam`` knjiga je ``Ein Mann ein Buch`` Eduarda Augustina. Autor opisuje sve što pravi muškarac treba znati, kao što je na primjer, kako napraviti pravi martini koktel kao Džejms Bond ili na koji način vezati kravatu.
U jednom poglavlju čak opisuje kako možemo sami spustiti Boing 747 na zemlju u slučaju da, kako smo to bezbroj puta vidjeli u filmovima, piloti jedan za drugim padaju u nesvijest.
Napraviti dobar espreso je nalik kvantnoj fizici, odgovori se vrte oko toga da se to ne može objasniti u tri rečenice, da treba puno vježbe, potrebno je razumjeti biljku, kafu, njen put, kako diše i ostalu filozofiju. Sve je to tačno i zavisi o tome koliko se čovjek na kraju želi baviti kafom, ali činjenica je da se radi o kuvanju kafe, a ipak ne o kvantnoj fizici. Zato vrijedi pokušati objasniti.
Vjerovali ili ne, zaista postoji definicija espressa koju je postavio Instituto Nazionale Espresso Italiano:
Potrebna količina mljevene kafe: 7 g +/- 0,5 g
Temperatura vode: 92°C +/- 2°C
Temperatura napitka u šolji: 67°C +/- 3°C
Vodeni pritisak: 9 Bar +/- 1 Bar
Mazagran: Piće francuskih vojnika za ljetnje dane
Vrijeme ``kuvanja`` 25 sek. +/- 2,5
Količina masnoće: 2 mg/ml
Količina kofeina: 100 mg po šaljici
Konačna količina napitka uključujući i kremu: 25 ml +/- 2,5 ml
Izvor: Kolektiv.me
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.