x

Napravite sami domaći jogurt!

Staklene ili zemljane posude su idealne za pripremu i čuvanje domaćeg jogurta.

Potrebni sastojci:

 

- 1 l punomasnog mlijeka

 

- 1-2 kašike jogurta

 

Način pripreme:

 

1. Zagrijte mlijeko na srednjoj vatri dok se uz rub šerpe ne pojave mjehurići.

 

Ulijte ga u veću posudu i pustite da se ohladi na 44-46 stepena.

 

Naravno, najbolje je da temperaturu izmjerite termometrom, ali ako ga nemate, onda je temperatura odgovarajuća ako 20 sekundi možete držati prst uronjen u mlijeko.

 

2.U posebnu zdjelicu stavite jogurt, dodajte malo toplog mlijeka i promiješajte. Mješavinu ulijte u mlijeko u velikoj posudi, trećinu po trećinu, i svaki put dobro promiješajte.

 

Pokrijte i ostavite na toplom (može i na sobnoj temperaturi tokom noći) 6-8 sati.

 

Gotov jogurt stavite u frižider na 8 sati, piše Zenstvena.com.

 

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.