x

Napravite sami kupinovo vino!

Ovaj napitak popravlja cirkulaciju krvi, snižava pritisak, blagotvorno djeluje na metabolizam, podiže imunitet, podstiče varenje...

Kupinovo vino je bogatog ukusa, cijenjeno po svojoj ljekovitosti, a proizvodi se iz potpuno zrelih plodova kupine. Ljekovito kupinovo vino preporučuje se kod: anemije, iscrplenosti, slabe uhranjenosti, za regulisanje probave, regulisanje pritiska, cirkulaciju. Služi u ishrani ljudi, a naročito djece, rekovalescenata, ljudi slabog imuniteta. Kako je količina koja se treba piti za punu dozu 1 dcl na dan podijeljen na 3 dijela mogu ga konzumirati i trudnice i dojilje. Sa obiljem vitamina C, raznih minerala a posebno gvožđa izrazito je dobro kod malokrvnosti, umora, vrtoglavica. 

 

Kako se priprema kupinovo vino 

 

Kupinovo vino priprema se na sljedeći način: 10 kg svežih zrelih kupina izgnječiti i dobro pomiješati sa najviše 2 kg šećera. Ovu mješavinu naliti u staklene flaše i ostaviti da stoji na suncu 2 mjeseca. Zatvarače na flašama pri tom ne treba jako pritegnuti. Nakon toga procijediti pa dobijeno kupinovo vino isto tako čuvati u staklenim flašama samo na hladnom i tamnom mjestu. 

 

Mada je najukusnije piti ga nakon jela kupinovo vino je mnogo korisnije ukoliko se pije ujutru na prazan stomak ili uveče prije odlaska na spavanje, takođe ne baš odmah poslije večere. U ljekovite svrhe sasvim je dovoljna dnevna doza od 0,5 do 1 dl ovog napitka ali u dužem vremenskom periodu (recimo 2-3 mjeseca).

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.