x

Naredna dva dana praznik rukometa u Zenici!

Sutra i prekosutra Zenica će biti pravi praznik rukometa. 

Naime, u zeničkoj Areni održat će se 2. Međunarodni memorijalni turnir ``Zaim Kobilica`` u znak sjećanja na Zeničanina i nekadašnjeg rukometaša Čelika, reprezentacije BiH, ali i legende italijanskog rukometnog kluba Prato, te i reprezentacije Italije.

 

Danas je održana i press konferencija uoči početka ovog veoma kvalitetnog turnira, koji će sigurno iz godine u godinu biti sve jači. U ime organizatora obratili su se Sanel Hasanović, te Vladimir Zeljko.

 

``Zadovoljstvo nam je da organizujemo ovakav turnir, s obzirom na to da je Zaim Kobilica ostavio dubok trag kako u našem, tako i u rukometu u Italiji. Kada su u pitanju tehnički detalji, turnir počinje sutra od 16 sati kada će se sastati RK Čelik i Sloga Kraljevo iz Srbije, dok je druga utakmica na rasporedu u 18 sati, a sastat će se RK Vogošća i RK Nexe Našice.  Kada je u pitanju drugi dan turnira, u 18 sati u subotu će biti utakmica za treće mjesto, dok je u 20 sati na programu finale. Ovu organizaciju je podržalo dosta sponzora, ali i da smo ostali bez pomoći nadležnih organa iz Zenice. Nekako smo se skupili i organizovali ovu manifestaciju, koja je od velikog značaja za naš grad, ali i rukomet u Zenici. Kada je u pitanju ceremonija otvaranja turnira, ona će biti sutra nakon prve utakmice negdje oko 17:30 sati uz prisustvo i postrojavanje svih ekipa`` istakao je Hasanović.

 

Vladimir Zeljko bio je prijatelj sa Zaimom Kobilicom, zajedno su igrali, te je za njega ovaj turnir također veoma emotivan.

 

``Zaim je istinska veličina, nažalost po drugi put tek organizujemo ovaj turnir, nadam e da nećemo stati na tome. Iz godine u godinu trebamo jačati ovaj turnir, jer Zaim to sigurno to i zaslužuje. Van ljudskim naporima smo organizovali ovaj turnir, jer sigurno da za naš rukomet znači puno. Trudili smo se da dovedemo dobre ekipe, narednih godina očekujemo i da povećamo broj ekipa i da opravdamo sam naziv turnira. Nexe će doći u kombinovanoj ekipi, a znamo da su oni iza Zagreba što dovoljno govori o kvaliteti, Sloga iz Kraljeva je možda za nas nepoznanica, ali znamo kvalitete rukometa u Srbiji. Tu je Vogošća, koja je godinama u vrhu, te koja ima nekoliko igrača iz Zenice u svojim redovima. Naš rukometni klub Čelik će biti u podmlađenom sastavu i ovom prilikom pozivam sve ljubitelje rukometa da dođu sutra i prekosutra u Arenu, da pogledaju dobar rukomet, te da odaju počast na istinsku legendu Zaima Kobilicu``, kazao je Zeljko.

 

Trener Seldin Rizvanović je govorio o ekipi Čelika, koja će biti podmlađena u odnosu na prethodne sezone.

 

``Od 1. augusta smo krenuli s radom, treniramo dva puta dnevno na Atletskom stadionu i Areni, upravo radi ovoga turnira smo se ubrzano pripremali. Svaki dan to je sve bolje, imamo mladu ekipu koja napreduej iz dana u dan. Nismo puno u pogonu, tako da nismo na fizički željenom nivou, ali kod igrača se vidi motiv, želja i trud. Nadam se da će pružiti svoj maksimum u naredna dva dana i pokazati da imaju kvalitete. Momci izgaraju i žele i to se vidi na treninzima, biće fin rukomet u ova dva dana sigurno. Bitno ej da napretka ima i da će to biti sve bolje, ova ekipa sem ora zadržati jedan olimpijski ciklus, jer ako se zadrži u roku od četiri godine ovu ekipu vidim u vrhu Premijer lige. Kada je u pitanju ovaj turnir, to je jako emotivno za nas, kolika je veličina Zaim bio u italijanskom Pratu, govori činjenica da će nova dvorana u tome gradu biti nazvana po njegovom imenu. Dobro se zna da je rahmetli Zaim Kobilica obolio odnosno preselio od karcinoma pluća. Ovim putem apelujem na sportiste i građane, da što manje konzumiraju cigarete, ja zadnji put kada sam vidio Zaima u Areni, on je izgledao kao da je na njegovih 40 godina dodao još 40 godina, nedugo zatim je preselio. Bio je moj uzor i svih nas koji se bavimo ili smo se bavili rukometom``, kazao je Rizvanović.

 

Izvor: Sportsport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.