x

Naučite kako pravilno vježbati u teretani!

Obavezno se istežite, nemojte izbjegavati tegove, uvodite nove vježbe, ne imitirajte druge.

Ukoliko ste već odlučili odvojiti novac i vrijeme za odlazak u teretanu, onda to dobro iskoristite. Žene koje su izabrale ovaj vid rekreacije, a nemaju profesionalnog trenera, često tužno shvate da ni poslije višemjesečnog napornog vježbanja na spravama nema adekvatnih rezultata. 

To je zato što ne vježbaju pravilno, kao što savjetuju stručnjaci.

* OBAVEZNO ISTEZANJE

Većina amatera u teretani preskače istezanje i odmah prelazi na zahtjevnije vježbe. Međutim, profesionalni sportisti dobro znaju koliko su vježbe istezanja važne za mišiće.

Prije treninga bi se tijelo trebalo dobro zagrijati, to će olakšati pokrete, ali i spriječiti upale i povrede, najbolje je da kratkotrajno lagano trčite, a zatim istegnete mišiće na vratu, nogama, leđima i rukama. Također je bitno da se, poslije svake serije vježbi na spravama, dobro istegnete kako bi se normalizovao rad srca, spriječile eventualne nesvjestice i malaksalost.

* NEMOJTE IZBJEGAVATI TEGOVE

Žene, kao po pravilu, stavljaju akcenat na oblikovanje donjeg dijela tijela, butine i zadnjicu, na zatezanje nogu i skidanje celulita, pa zato u teretani najčešće voze bicikl, šetaju i trče na traci. Od tegova većina bježi glavom bez obzira, bez razloga dame strepe da će postati pretjerano mišićave, iako to nije tačno. 

Vrlo je važno da se ravnomjerno radi i na gornjem i na donjem dijelu tijela, a tegovi male težine nikako ne mogu ugroziti ženstvenost, već samo lijepo oblikovati ruke i ramena.

* UVODITE NOVE VJEŽBE, NE IMITIRAJTE DRUGE

Ako je vašoj prijateljici pomogla određena vježba, ne znači da će i vama prijati. Ne robujte navikama u teretani, već uvodite nove pokrete, budite raznovrsni i fokusirajte se na sve grupe mišića.

Mijenjajte tempo od sporijeg ka bržem i kombinujte različite vježbe. Najbolje je da počnete laganim pokretima, zatim pojačajte ritam, pa završite opušteno kako ste i počeli.

Izvor: novosti.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.