x

Naučnici stvorili nemoguć materijal!

Iako ne izgleda previše impresivno, naučnici sa Univerziteta Upsala u Švedskoj novootkrivenu formu magnezijum karbonata nazivaju „nemogućim“ materijalom.

Nazvan apsalajt, ovaj visokoporozni materijal postavio je novi rekord kada je upijanje vode u pitanju, sudeći po saopćenju naučnika. 
 
Oni očekuju da će novi materijal imati širok spektar primjene, od kontrole vlage u procesima koje koriste farmaceutska i tehnološka industrija do upijanja toksina nakon hemijskih nesreća i prolivanja nafte, pišu Nezavisne. 
 
„Bez obzira na to što se već decenijama tvrdi u naučnoj literaturi, otkrili smo da ovaj amorfni magnezijum karbonat može biti napravljen korištenjem prostih procesa“, tvrdi jedan od autora studije, Johan Gomez. 
 
Apsalajt je prvi put napravljen 2011. godine, ali je naučnicima bilo potrebno vrijeme za dodatnu analizu i fina podešavanja kako bi bili sigurni da su zaista stvorili „nemoguć“ materijal. 
 
Nova forma posjeduje najveći izmjereni površinski prostor za takozvani karbonat i prepun je praznih pora čiji prečnik iznosi manje od 10 nanometara. 

Izvor: 24sata.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.