x

Naučnici tvrde da su pronašli vanzemaljce!

Ovo je možda najveće otkriće 21. vijeka - istraživački balon u atmosferi pronašao organizme koji ``nemaju zemaljsko porijeklo``.

Britanski naučnici saopštili su da su pronašli dokaze vanzemaljskog života, i to u atmosferi naše planete.

Tim istraživača, koji predvodi astrobiolog Čandra Vikramasinge, poslao je atmosferski balon u stratosferu, na visinu od 27 kilometara, i pomoću njega skupio uzorke bioloških organizama, za koje tvrde da su mogli da dođu samo iz svemira.

Sjeme života

Profesor Vikramasinge tvrdi da je na pragu dokaza da sjeme života postoji u cijelom svemiru i da ga meteoriti raznose po planetama, gdje onda evoluira ako postoje uslovi za život.

Atmosferski balon koji su naučnici poslali na visinu od tri Mont Everesta sadržao je sterilne mikroskopske slajdove, koji su izloženi atmosferi samo na punoj visini od 27 kilometara.

Kad su uzorci donijeti na Zemlju, naučnici su na svim slajdovima otkrili mikroskopske alge. Prema njihovim riječima, to mogu biti samo forme života koje nemaju zemaljsko porijeklo.

- Biološki entiteti takve prirode nisu prethodno pronađeni u stratosferi. Entiteti koje smo pronašli su kolonija ultramalih bakterija, dijelovi spoljnog zida algi i biološka masa prožeta biofilmom i biološkim filamentima - rekao je profesor Vikramasinge.

Kao i kod svakog naučnog otkrića, odmah su se javili skeptici, koji tvrde da su biološki entiteti pronađeni u stratosferi tamo dospjeli tako što su ih erupcija vulkana ili snažni vjetrovi donijeli tu.

Odgovor na skepticizam

Profesor Vikramasinge, međutim, ima jasan odgovor na te tvrdnje.

- Prema svemu što nauka zna, organske čestice ove veličine mogle su biti prenijete s površine Zemlje u stratosferu možda samo nekom velikom vulkanskom erupcijom, koja se desila nekoliko dana prije uzimanja uzoraka. Takve erupcije nije bilo.

Ako nauka kaže da transfer sa Zemlje u stratosferu nije moguć, onda je logično zaključiti da se transfer odvija u drugom smjeru - iz stratosfere na površinu Zemlje.

Vikramasinge: Ovo pruža dokaze da sjeme života postoji u cijelom svemiru i da ga meteoriti raznose po planetamaVikramasinge: Ovo pruža dokaze da sjeme života postoji u cijelom svemiru i da ga meteoriti raznose po planetama.

Posmatraju nas iz daljine?

Jesenja sezona tribinskog programa Centra za promociju nauke otvorena je u srijedu tribinom na temu „Gdje su vanzemaljci“. Učesnici su bili astronom Branislav Vukotić, Voja Antonić, naučnopopularni pisac, i Miroslav Kostić iz društva koje se bavi evidentiranjem NLO u Srbiji.

Najviše interesovanja kod publike izazvao je Antonić, koji je u svom izlaganju istakao da, ako postoje, vanzemaljci nas vjerovatno posmatraju iz daljine, kao što mi posmatramo životinje u zoo-vrtu.

Izvor: kurir-info.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.