x

Nazif Gljiva: Gile, Denial Ahmetović, Mirza Selimović se ponašaju kao da su došli iz svemira!

Kada bi mi Šerif Konjević od autorskih honorara isplatio bar 20.000 eura, ostalo bi mu halalio. Selmu Bajrami, bosansku Vitu Peron, su iskorištavali ali siguran sam da će uspjeti i uskoro napuniti Zetru. Gile, Denial Ahmetović, Mirza Selimović... ponašaju se kao da su došli iz svemira, a zaboravljaju da se još dugo moraju valjati po blatu da bi uspjeli. Mirza Šoljanin je odličan pjevač, ali je umislio da je neko božanstvo, a zaboravio je da je samo jedno božanstvo - Allah

Nazif Gljiva, veteran bosanske estrade, još uvijek spreman da stvara nove hitove, zvijezde i zvijezdice, organizuje muzičke manifestacije... već 36 godina gazi „estradnim trnjem``. I pored brojnih nedaća s kojima se susretao tokom dugogodišnje karijere - nije posustao. Povlačio se u „mirnije vode``, vraćao ali uvijek u glavi imao novu ideju. 

 

Jedna od njih je bila i knjiga koju je Gljiva već završio, a promovirat će je za oko dva mjeseca. „Tuga i neseća zlatnih kočiija`` njegova je knjiga za koju on smatra da mora ići u historiju, iz koje će mnogi nešto moći naučiti, saznati... To je knjiga, priča Nazif u razgovoru za naš magazin, u kojoj neće biti loših vijesti i skandala. Obilovat će lijepim pričama koje su obilježile njegov estradni rad. Drugu knjigu kada bude objavljivao, to će biti, veli on, puno „masnije``.

 

Oni koji ga poznaju kažu da je teško zamisliti Gljivu da objavi sve u superlativu jer važi za čovjeka koji je uistinu „bez dlake na jeziku``. Kako se kao takav mogao pronaći u takvom pisanju?

 

- Opisao sam, recimo, svoju četvrtu godinu života. Onda kada sam gledao majku dok klanja, opisao tu iskru islama koju sam naslijedio od nje i koja mi je, kada sam sa 16 godina otišao od kuće, pomogla da imam snagen i vjere u život, uspjeh... Govorim o tome kako sam se borio sam, kako sam pobjeđivao, a nikad nisam bio nacionalista...

 

Za sve to je asocijacija pjesma „Zlatne kočije`` koju je snimio rahmetli Meho Puzić. I u pjesmi se kaže kako sam rekao majci da ću se vratiti kući zlatnim kočijama, ali tim kočijama nisam došao jer mi kolo sreće na sred puta stade. Za povratak kući čuvam nešto para što mi majka na polasku dade... To simbolizira put svih momaka koji su otišli iz manjih mijesta, ruralnih sredina, varoši... u neke druge zemlje, trbuhom za kruhom. Na nekoliko stranica sam pisao o bošnjačkoj patnji, našim narodima.

 

Tu su predratne, ratne i poslijeratne pjesme... oko 150 kompozicija. Tu je i pjesma o Halidu Bešliću i Dini Merlinu jer smatramd a su njih dvojica uz mene obilježili jedno lijepo vrijeme i ostali su na nogama. Naravno, Bešlić i ja smo nekada bili duet iz snova, kako su nas zvali.

 

Tada smo uradili osam albuma za osam godina i isto toliko velikih turneja. Tada smo bili najjači i iza nas su ostali veliki hitovi: „Neću dijamante``, „Eh kad bi ti``, „Zlatne strune``, „I zanesen tom ljepotom``, „Sarajevo grade moj``, „Ljiljani``... U knjizi sam istakao i činjenice da sam recimo i dalje jedan od najtiražnijih autora u BiH, ali i šire. Bavio sam se pozitivnim stvarima. Odao sam posebnu počast kompaniji „Avaz`` koja je uvijek podržavala rad estradnih umjetnika kao i „Expressu``, magazinu koji je iznjedrio veliku generaciju lijepih pjevača.  

 

Znači bezpotrebno su pojedinci strahovali šta će to Gljiva objaviti u svojoj knjizi?

- Ovoga puta je sve super. Vrlo ozbiljna knjiga. A pripremam novo izdanje pa mogu reći da je ovo stanje zatišje pred buru! Kada objavim novo izdanje, to će biti potop za mnoge na estradi.

 

 Šta to Nazif zna, čuva za sebe i svoje stranice, a ovoga puta želi prešutjeti?

- Pa nećemo tako (smijeh). Ako bi sada sve otkrio onda šta će biti zanimljivo za one koji čekaju tu knjigu?! No, ljudima treba otkriti kako su neki pjevači koji imaju milione, kojima je društvo sve dalo, bili surovi prema svom društvu, kako nisu na pravi način znali cijeniti ljude koji ih slušaju, kako nisu nikome željeli pomagati, kako su koristili sve pogodnosti društva, a nisu plaćali porez, kako su pljačkali državu... Mnoge ću prikazati baš onakve kakvi jesu - kao pjevači koji ne znaju cijeniti svoju publiku, ljude koji su zaluđeni njihovim pjesmama, radom...

 

 Kada bi pale maske s lica pjevača, šta bi ostalo?

- Ostalo bi 75 posto divljih zvijeri i ostatak osrednje vrlodobrih ljudi! Većina njih je - Bože sačuvaj!

 

 Koga bi za svojih 36 godina rada na estradi mogao svrstati u sami vrh umjetnika u svakom pogledu?

- Recimo to bi bili: Zdravko Čolić, Dino Merlin, Halid Bešlić, Hanka Paldum i Selma Bajrami. 

 

 Zanimljivo... i Selmu si spomenuo a u medijima ste se često prepucavali. Bilo je svega?!

- Da... Mi smo možda svi pogriješili prema njoj. Ona je bila vanserijski talent, a svi smo mi to samo nijemo posmatrali. Ona je, kao i svaki drugi mlad čovjek, zanesena novcem, slatkim životom i šupljim pričama onih koji su oko nje bili... bila okrenuta skroz na pogrešnu stranu tako da nije postala bosanska Vita Peron. Ona je to morala biti, ali iza sebe nikada nije imala jak menadžment. Uz to što ima dobar glas morala je svakodnevno čitati knjige, učiti jezike, družiti se sa nekim drugim ljudima, a ne samo s onima koji su je iskorištavali. Morala je imati totalno drugo okruženje. Ali sigurno je da na našoj estradi ona jedina još uvijek ima šansu da osvjetla obraz estrade BiH, mislim u tom ženskom dijelu.

 

Znači u Selmu vjeruješ i smatraš da mora uspjeti? 

- Ona je vanserijski talent i za nju ima spasa. Treba samo promijeniti malo razmišljanje i da konačno napuni Zetru. Ona mora ljudima otvoriti dušu i srce. Ja ću joj u tome maksimalno pomoći. Jedino ona može napraviti čudo!

 

Na internetu je ponovo aktuelan video iz jedne emisije TV TK u kojem direktno prozivaš Šerifa Konjevića.

- Taj klip je bespravno postavljen na internet. Tužio sam firmu „Artur`` koja je postavila taj snimak jer ga nisu smjeli postaviti. No, ono što sam tada rekao ne može se izbrisati, a kako je to i na koji način protumačio - to je njegov problem. To je bila samo šala. Mislim da je taj klip u svakom slučaju pozitivan. Svi su od njega imali dobru reklamu.

 

 Pa, u kakvim si odnosima s Konjevićem? Pričalo se da „režite`` jedan na drugog?

- Ni na koga nisam režao, to znaju svo oni koji su u Sarajevu. Možda ne samo oni koji su „uletjeli`` u ovaj grad pa me ne poznaju. Gradski sam momak. Kad imam novca sve častim, kad nemam časte mene. Volim pomoći svima. A što se tiče Šerifa, on sa mnom ne govori već dvije godine. Vidio me na Ilidžanskom festivalu jer je za mojim stolom bila njegova bivša supruga Jasna i misli da mu nešto radim iza leđa. To ga je uvrijedilo. Nervira me što je postao nekakav prsati SDA-ovac jer vjerovatno misle da će mu oni pomoći jer vladaju na Ilidži, a on dole ima nekih problema oko kuće i zemlje... tako se bar priča. Mi ne trebamo robovati strankama. Ja ne krijem da sam simpatizer SBB-a, a i sve druge poštujem. Ali ne treba kao on tako silovito i naglo da predstavlja neku stranku, s tako malo škole, oskudnog šarma... Ne treba da se petlja u politiku jer to nije za njega! Ne treba da napada čovjeka koji je uvijek bio na vrhu estrade, napravio na desetine hitova, čovjeka koji mu je dodijelio osam Oskara, osam agresivnih reklamnih kampanja... Ja sam od njega stvarao zvijezdu, a ne on od mene. Nikada mu nisam ostao dužan, a on meni nije platio autorska prava.

 

Znači, Šerif ti je dužan neki novac?

- Napravio sam mu 30 hitova. Zaradio je sigurno 10 miliona i na to nikada nije platio autorska prava niti je platio državi dobit. On sigurno državi duguje 2,5 miliona maraka. A od tog novca meni sigurno pola miliona. Bio bih sretan kada bi bi dao odnosno vratio bar 20.000 eura! A inače ga ne mrzim. I ne bih pričao o njegovoj prošlosti jer sve što je intimno radio, radio je za sebe. A bude li trebalo mogu nekada i o tome govoriti. 

 

 Kada si sa Halidom „vedrio i oblačio`` na estradi situacija nije bila kao danas. Manje droge, bez prostitucije... Bilo je drugačije, zar ne?

- Ovdje su pokušali kopirati američko-enlesku scenu. To je došlo iz Beograda jer oni su daleko po finansijama moćniji od nas. Oni su to nametnuli, a neki od nas to prihvatili. No, opet je kod nas situacija blaža nego što je na srbijanskoj i hrvatskoj sceni. Žalosno je da se onaj koji je do jučer na selu pio raniju, danas drogira, šmrče kokain, puši hašiš i glavom udara od zemlju (smijeh). Možda deset posto narodnjaka da upražnjava drogu, više to rade oni zabavnjaci.

 

Jesi li se šokirao kada si za nekog čuo da se drogira?

- Nikada se ničemu nisam čudio. Ako ste drogira jedan Džordž Majkl, zašto ne bi mogli i ovi lokalni. Rade šta žele. To je njima na čast.

 

Odakle im toliki novci?

- Zarađuju dobro. Vole sladak život i onda ne pitaju za cijenu.

 

 Koliko su pjevači humani? Koliko spremni pomoći drugima?

- Većina je toliko nehumana da je to ogavno. Sve što kaću za medije, uglavnom lažu. Zgrožen sam njihovom dvoličnošću. Fuj! Ako neko obeća da će nekome napraviti kuću, pjevati humanitarno... moraju to realizirati, a ne lagati novinare i ljude. Kite se tuđim perijem.

 

Kakvu prognozirate budućnost mladig pjevača kao što je Denial, Gile, Mirza Selimović...? Traju li te zvijezde dok traje TV reklama?

- To je sve kratkotrajno! Moraju se obrazovati i biti jednostavni. Moraju shvatiti da ukoliko žele da budu veliki moraju prvo da se valjaju po blatu. Oni to ne mogu shvatiti jer su došli „s visine`` i misle da su već zvijezde! Doletjeli su iz svemira, tako oni misle, i smatraju da su najbolji. Zaboravljaju da prvo trebaju hodati po selima, varošima... da tamo pjevaju, hodaju po blatu, zarade dosta novca od ljudi, počaste one oko sebe, one koji su im pomogli. Ako se zatvore u sebe, kao što kaže Merlinova pjesma „Školjka``, onda ih nema nigdje! Evo recimo Mirza Šoljanin. On je vanserijski talent, ali nikada nije postao komercijalan jer je umislio da je on neko božanstvo. Nema drugog božanstva drugog osim Allaha. Nikada ne trebaju umisliti da su iznad svih. Trebaju biti svjesni da nisu ništa veći od nekog čitača ulica. On pošteno zarađuje svoju plaću. Svi trebaju biti u istom rangu.

 

 Koncert u Skenderiji, u februaru povratak Oskara

 Kakvi su naredni projekti Nazifa Gljive?

- Do kraja godine pripremam veliki koncert u Skenderiji: dva pjevača i dvije pjevačice. Sve naše legende. U februaru povratak Oskara na velika vrata. Ja sam 13 godina vodio Oskar koji je zasmetao pojedinim televizijama kojima vladaju političari željeli i neke televizije. Ali idem dalje i za februar već sada najavljujem veliki spektakl. 

 

Hayat je trebao biti ispred „Granda``

Tvrdite da će „Pink``, ukoliko bude imao pametnu strategiju, brzo „pogaziti`` „Grand``?

- Grand je trenutno najjača produkcija. Hayat je trebao biti ispred Granda, mogli su biti ispred svih televizija ali očito da nisu željeli. Strategija je vjerovatno bila: „Ubij konja za kilogram mesa``. Garantujem da će „Pink`` za dvije godine biti jači deset puta od „Granda``.

 

Izvor: 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.