x

Ne bacajte zeleni dio mladog luka: Napravite lijek star stotinama godina!

Taj dio je veoma ljekovit - ima protivupalna svojstva, pomaže kod prehlade i krvnog pritiska, a djeluje i protiv gljivica, stresa i umora

Mladi luk je izuzetno cijenjena namirnica. Često se dogodi da zeleni dio završi u smeću. Ali razmislite, taj dio je veoma ljekovit. Ima protivupalna svojstva. Pomaže kod prehlade i krvnog pritiska. Djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

 

Ako vas muči upala grla, uz pomoć komadića luka, narendanog đumbira i soli, riješićete se upale. Isječene sastojke zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu i zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili peškir i stavite na upaljeno područje (grlo, prsa, dlanove ili leđa).

 

Mladi luk pomaže i kod natečenih nogu. Kuhajte ga nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksujte, dok se smjesa ne pretvori u pastu. Takvom pastom namažite natečene djelove nogu. Ovaj recept koristi se već stotinama godina i vrlo je efikasan.

 

Ako vam je dosadilo da stalno šmrcate, i za to možete da upotrijebite mladi luk. Zgnječite luk i njegovim sokom natopite vatu ili tufere. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.