x

Ne čuvajte paradajz u frižideru!

Paradajz je plod toplih podneblja i ako se čuva na temperauri nižoj od deset stepeni dolazi do raspada ćelija unutar njih i gubljenja arome.

Većina ljudi će nakon kupovine paradajza te ukusne plodove smjestiti u frižider, vjerujući kako će tako duže ostati svježi i ukusni. Ali, istina je upravo suprotna - tvrde naučnici iz francuskog Agrikulturnog društva. Oni su brojnim testiranjima potvrdili da zbog stajanja u frižideru paradajz znatno ranije postaje mekan i gubi na ukusu, piše The Huffington Post.

 

Paradajz potiče iz podneblja toplih klima, a skladištenjem u frižideru u njima dolazi do hemijskih promjena koje uzrokuju raspad ćelija. To se događa već na temperaturi nižoj od 10 stepeni - dok je većina frižidera namještena na temperaturu od oko dva do šest stepeni.

 

Tada slabe arome paradajza, a kora postaje nagužvana i tekstura samog ploda mekana, posebno ako u frižideru stoje duže od dva dana.

 

Ipak, naučnici ističu da ako ste već kupili mekane i prezrele paradajze, tada je stavljanje u frižider na nekoliko sati prije posluživanja dobra ideja, jer će hladnoća izazvati trenutni hemijski efekat ``stvrdnjavanja`` paradajza. Alii u tom slučaju, dogodiće se suprotno ako u frižideru ostanu duže.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.