x

Ne jedite masno ako imate kamen u žuči!

Uz ovaj režim ishrane ublažićete tegobe i smanjiti tjelesnu težinu. Umjesto svinjskog jedite bijelo meso i ribu. Izbjegavajte začine i ograničite unos šećera

UKOLIKO imate problema sa kamenom u žuči nikako nemojte da jedete masnu hranu. Previše masti u organizmu dovodi do povećanja holesterola i njegovog izlučivanja u žuč, zbog čega i dolazi do nastanka kamena. Zato bi ishranu trebalo da korigujete kako biste sprečili i ublažili tegobe koje ovo stanje uzrokuje.

 

Lagana hrana sa niskim sadržajem masti, koja se lako vari, idealan je izbor ukoliko imate kamen u žuči. Trebalo bi da jedete umjereno i više puta u toku dana, a poslijeobroka preporučuje se da prilegnete pola sata. 

 

Od namirnica trebalo bi da uzimate sve vrste voća, od povrća: blitvu, brokoli, šargarepu, spanać, a iz jelovnika izbacite kupus, kelj, krastavac, krompir i papriku. Svinjsko meso, svinjska mast i suvomesnati proizvodi ne smiju da se nađu u tanjiru, umjesto ovih namirnica jedite teletinu, ćuretinu, piletinu i sve vrste ribe osim sardine. Takođe, izbjegavajte jaja, margarin, orašaste plodove, začine kao što su biber, cimet i aleva paprika. Tokom ovog režima ishrane preporučuju se uzimanje što više čajeva, a dozvoljeni su i kakao i nemasno mlijeko. 

 

Alkoholna pića, slatkiše, kofein i mlečnu čokoladu izbacite iz upotrebe. Veoma je važno da ne jedete pohovanu i prženu hranu, jer ona dodatno iritira žuč i izaziva tegobe. Tokom pripreme obroka umjesto suncokretovog uzmite maslinovo ulje koje može znatno da smanji nivo štetnog holesterola u krvi. 

 

Nije dovoljno samo da ograničite unos šećera i masti, neophodno je i da pojačate fizičku aktivnost. Lagano vežbanje i svakodnevne šetnje poboljšaće vaše zdravstveno stanje i redukovati tjelesnu težinu. 

 

PRIMJER JELOVNIKA 

 

Doručak: činija nezaslađenih žitarica od cijelog zrna sa nemasnim mlijekom i bananom 

 

Ručak: parče ćuretine, zelena salata, paradajz, jedna jabuka 

 

Večera: riba, pečeni krompir i brokoli

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.