x

Ne uzvraćajte istom mjerom na djetetovo ``neću``!

Većina roditelja ima problem s djecom koja konstantno odgovaraju na sve što im se kaže. Bez obzira koliko godina ima dijete, neophodno je da se izborite sa takvim ponašanjem tako da ono shvati da je neprimjereno odgovarati roditeljima.

Potrebno je prvenstveno da roditelji shvate zašto to dijete radi. Da li je povrijeđeno? Da li je ljuto? Da li je to možda čulo od druga ili rođaka? Onog trenutka kad shvatite razlog takvog ponašanja, možete da osmislite taktiku kako da ga eliminišete.

 

Podstičite samostalnost kod djece

Generalno gledano, takvo ponašanje je povezano sa nedovoljnom kontrolom i nemoći nad sopstvenim životom. Tako prvi korak može da bude da djetetu dopustite da bude samostalnije, na primjer tako što ćete mu ponuditi da ono samo bira. Mogućnost da samo izabere svoju odjeću je ništa naspram onoga koliko to može da pomogne vašem djetetu da se bolje osjeća.

 

Takođe, radite na smanjenju vašeg komandovanja i vidjećete veliku razliku u djetetovom ponašanju. 

 

Pokušajte da se dogovorite

Ako konstantno odgovaranje postane veliki problem u vašoj kući, ne izbjegavajte da sjednete i popričate s djetetom. Predočite vaša očekivanja vezana za njega, uključujući i kako treba da priča, i objasnite zašto je to bitno.

 

Objasnite i šta je ``odgovaranje roditeljima`` kako ne bi bilo zabune. Ovo radite u vrijeme kada je situacija smirena i pod kontrolom, a ne kada nastanu problemi.

 

Odredite posljedice koje dijete može da očekuje

Ako vaše dijete nastavi da vam odgovara, ne ustručavajte se da primijenite neku od mogućih posljedica. Obratite pažnju na izbor posljedica jer ako želite da eliminišete ovakvo ponašanje, to mora da bude nešto što će motivisati dijete da posluša i sarađuje.

 

Na primjer, oduzmite mu elektronske uređaje ili ga dodatno uposlite. To bi trebalo da ga motiviše da priča sa poštovanjem.

 

Dajte mu prostor

Ako dijete ulazi u pubertet onda možda takvim ponašanjem pokušava da ispolji potrebu za nezavisnošću ili jednostavno hormoni nisu pod kontrolom. Naravno, to i dalje ne znači da je odgovaranje roditeljima prihvatljivo ponašanje, ali razmislite o tome da mu date malo prostora da se smiri i uspostavi kontrolu nad svojim emocijama.

 

Taj prostor koji date djetetu omogućiće vam da mu se približite na miran način, što otvara put ka pristojnoj komunikaciji.

 

Ne odgovarajte djetetu na njegovo odgovaranje

Nemojte da se osjećate kao da treba da nastavljate za djetetom onda kad ono krene da vam neprimjereno odgovara. Najbolji odgovor tada je tišina, a najgori nastavljanje prepirke. Vi ste roditelj, tako da vi treba da ostanete smireni i glavni.

 

Držite situaciju pod kontrolom, ne pothranjujte je dodatnim bockanjem i izbjegnite borbu za vlast.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.